Ferie i udlandet
Jacob var på åndelig rundrejse i Israel

På sejltur på Genezaret sø, vandring på Via Dolorosa og til gudstjeneste i gravhaven – Jacob fik mange store oplevelser under sin påskerejse til Israel.I påskedagene den 7.-17. april deltog Jacob Clausen i en ungdomstur til Israel.

Jacob med den storslåede udsigt over Jerusalem i ryggen

Turen var arrangeret af unge fra Den norske Israelsmisjon. Jacob var eneste dansker på turen, mens resten af de i alt 13 personer var nordmænd.
Turen var ikke lagt an som en almindelig turistrejse, men som en geografisk og åndelig rundrejse i Israel. Det blev en oplevelse for livet. Også for Jacob.

Den bedste tur i mit liv!

Jacob sætter kaffen på bordet i det sønderjyske hjem og skænker op. Han når ikke at drikke ret meget, inden han begejstret begynder at fortælle om sin tur til Israel. Og jeg må skynde mig at skrive for at følge med:
– Jeg har boet et år i Canada. Det er et stort og smukt land. Men denne tur til Israel i påsken har uden sammenligning været den største oplevelse i mit liv.
– Mødet med landet – og ikke mindst helligstederne, hvor Jesus levede og virkede – har gjort Bibelens beretninger mere levende for mig.
Jacob er 20 år og kommer fra Haderslev. Efter gymnasiet aftjente han værnepligt ved livgarden.
Ellers har han været aktiv i KFUM og KFUK i Haderslev. Til sommer regner han med at begynde på studiet til bygningsingeniør i Århus. Han læste om påsketuren i Israelsmissionens Avis og på IU’s (Isralsmissionens Unges) hjemmeside.
Efter lidt betænkningstid meldte han sig til turen. Det har han ikke fortrudt.

I Jesu fodspor

Mens vi sidder overfor hinanden, får jeg det indtryk, at Jacob fortsat drømmer sig tilbage til turen. At turen har givet ham et nyt møde med Jesus.
– Vi rejste rundt i en minibus og fulgte i Jesu fodspor. Vi besøgte mange af de helligsteder, hvor Jesus har været og gjorde undere, for eksempel i Betlehem, Nazaret og Kapernaum.
– Det var mærkeligt, men også fascinerende, at opleve mange af de steder, som Bibelen beskriver.
Jacob fortæller også, at turen gav et helt andet indtryk af landet end de typiske billeder af krig og vold, han og vi så ofte får ind via medierne:
– Jeg blev overrasket over, hvor lille landet er, og samtidig, at det rummer så forskellige religioner og mennesker. På Vestbredden besøgte vi blandt andet en arabisk kristen menighed. Før satte jeg lighedstegn mellem arabere og muslimer. Her fik jeg et møde med nogle arabiske tros-søskende. Det var nyt for mig.

På Via Dolorosa
med nordmænd og andre turister

Hele det lille rejseselskab under en pause i dagens program

– Den kristne og den jødiske påske faldt sammen i år. Så det var lidt specielt. Vi vandrede på de steder, hvor Jesus var. I den gamle by i Jerusalem fulgte vi Jesu lidelsesvej til korset – Via Dolorosa. Hele turen handlede om at følge i Jesu fodspor.
– På Via Dolorosa blev det en meget stærk oplevelse. Skærtorsdag deltog vi i en international gudstjeneste i Redeemer Church, Jerusalem, hvor den danske præst Hans-Ole Bækgaard også deltog. Det var specielt at opleve så mange nationaliteter, der kan være sammen om et budskab. Der blev bedt bønner på mange forskellige sprog.
– Jeg var overrasket over, at der var så mange turister. På grund af påskehøjtiden var der mange pilgrimme i Jerusalem.
– Det var spændende at føre en dialog med ens tros-søskende. Det gav mig en større forståelse for, hvad det vil sige at være kristen i Israel. I Haifa mødte jeg en messianske jødisk kvinde. I drømme talte Gud til hende, og en ven tog hende med til en gudstjeneste.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Genezaret sø og gravhaven

– Et højdepunkt var at opleve solopgangen på Masada (en jødisk klippefæstning tæt ved Dødehavet, red.) Det sted har gjort et stort indtryk på mig. Området og sejlturen på Genezaret sø var også utrolig smuk. Men det største indtryk var nok de forskellige trossamfund i Jerusalem, som var samlet et sted.
– Tidligt påskemorgen var vi med til en gudstjeneste i gravhaven. Det gjorde et stærkt indtryk at høre budskabet, at Jesus er opstanden. Og så være der i gravhaven, hvor tingene faktisk kunne være sket!

Jeg vil gøre det igen!

Var du slet ikke bange for at rejse til Israel?
– Jeg var lidt nervøs til at starte med. Især da Muhammed-krisen dukkede op. Men min oplevelse er, at Israel er et meget sikkert land at rejse i.
– Rundt om ved butikscentre og caféer står der vagter, som tjekker en. Selv om det til tider var til gene at blive undersøgt, skabte det alligevel en tryghed.
Kaffen er ved at være drukket. På Jacob kan jeg se, at han slet ikke er færdig med at fortælle. Så jeg spørger ham, om han kan anbefale andre at rejse til Israel. Det spørgsmål var vist ganske overflødigt, for jeg ser straks hans lidt forundrede ansigtsudtryk.
– Ja da, helt sikkert. Turen til Israel i denne påske har været den største rejseoplevelse, jeg har haft. Jeg vil dog anbefale, at man tager afsted på en guidet tur sammen med en gruppe.
Og du kunne godt finde på at rejse til Israel igen?
– Ja! Men det bliver ikke inden for den nærmeste fremtid. Måske en pensionist-rejse…