John får lov at blive

Efter tre års protester anerkendte
Flygtningenævnet omsider, at den
20-årige risikerer at blive dræbt af sin egen muslimske familie, fordi han har valgt at blive kristen.En af de seneste års mest omtalte sager om opholdstilladelse er endt lykkeligt for sagens hovedperson. Efter tre års kamp gav dommerne i Flygtningenævnet d. 28. 6. opholdstilladelse til den 20-årige John, som i Danmark er konverteret fra islam til kristendom. Dommerne vurderede, at John risikerer at blive udsat for æresdrab, hvis han bliver udvist til sin families hjemland Syrien.
Både Flygtningenævnet og Udlændingestyrelsen har tidligere givet afslag, men på grund af nye oplysninger i sagen valgte Flygtningenævnet at genoptage sagen i foråret.
Afgørelsen vakte jubelscener i Flygtningenævnets venteværelse, hvor flere af Johns nærmeste var mødt op for at støtte ham. Deriblandt sognepræst Roar Lavik, som i sin tid døbte John, og som siden Udlændingestyrelsens afslag på opholdstilladelse i 2003 har kæmpet for at få sagen genoptaget.
– Det er en utrolig lettelse efter en lang sej kamp, der har kostet mange timer og ressourcer. Hverken menneskeligt eller kristeligt havde det været til at bære, hvis John skulle udvises til Syrien. Derfor har vi aldrig opgivet sagen, siger Roar Lavik.

”Jeg har en fremtid”

Også John var ovenud lykkelig over afgørelsen.
– Ventetiden og uvisheden har været hård, og jeg har ikke på noget tidspunkt turdet tro på, at jeg ville få opholdstilladelsen. Faktisk er det stadig ikke gået op for mig, at det lykkedes. Men jeg fik en opholdstilladelse, og det betyder, at jeg har en fremtid, siger John, som har lejet et værelse og efter sommerferien begynder i lære som automekaniker på Teknisk Skole.
Oplevelsen blev fejret på en restaurant med kæresten Louise, nogle venner samt Roar Lavik og indremissionær Søren Skovenborg, der i flere år har været dybt involveret i sagen.
– Det var godt at få tingene snakket igennem. Det har været en lang kamp, og det er stadig ikke gået helt op for os, at sagen nu er slut, siger Søren Skovenborg.
John hedder oprindelig Saria Barad og er født i Yemen af muslimske forældre, der begge tilhører den yderliggående organisation Det Muslimske Broderskab. I 2001 søgte familien asyl i Danmark og blev placeret i et flygtningecenter i Nordsjælland.
Her opsøgte den unge Saria Barad sognepræst Roar Lavik for at konvertere til kristendommen og blive døbt. Samtidig tog han navnet John. Det betød, at familien slog hånden af ham, og siden er han flere gange blevet truet, mens han har boet på en kristen efterskole i Nordsjælland.

Kristne protesterede

Da Udlændingestyrelsen i 2003 alligevel besluttede, at John skulle udvises til Syrien, hvor han aldrig har været, udløste det massive protester fra Johns kristne bagland.
Under ledelse af Roar Lavik og indremissionær Søren Skovenborg blev der iværksat en omfattende kampagne for at få omstødt beslutningen. 315 præster, provster og biskopper lagde pres på regeringen for at give John opholdstilladelse i Danmark, og Johns kammerater på Nordsjællands Efterskole indsamlede over 10.000 underskrifter.
Alligevel gav også Flygtningenævnet afslag…

Læs mere her