Ud af tilskuerrollen

Frede Ruby Østergaard, der bor i Hinnerup, er teolog og ungdomskonsulent i Indre Mission.421.000 tv-seere så Kyllingen fra Tølløse give konkurrenterne baghjul på kongeetapen i årets Tour de France. 1.617.000 overværede VM-finalen mellem Italien og Frankrig den 9. juli 2006, og 2.736.000 sad bænket ved fjernsynet, da de danske drenge bankede Tyskland den 26. juni 1992 – ja, det var, da vi vandt EM!

Frede Ruby Østergaard

Faktisk brugte enhver dansker på tre år og derover i gennemsnit 15 timer og 40 minutter på at se tv i første uge af maj 2006, fremgår det af tal fra TNS Gallup TV-Meter. Ja, okay, nogle udsendelser giver os mulighed for at sende en SMS til en afstemning, men alt i alt var vi mest passive tilskuere. Tilskuere, som sad på sidelinien for at lade os underholde af det, der tonede frem på skærmen.

Livet kan ikke leves
som tilskuer

Det kan være nok så nervepirrende at være tilskuer til en fodboldkamp på tv eller opløftende at høre en god koncert, men livet kan ikke leves som tilskuer. Det er ikke nok at sidde og bedømme det, der sker foran en. Heller ikke i kirken kan vi bare overvære gudstjenesten og vurdere, om præstens prædiken er mere eller mindre medrivende, om organisten spiller mere eller mindre godt. Nej, vi går i kirke for at deltage i gudstjenesten.
Hver søndag indledes gudstjenesten i Folkekirken med: ”Jeg er kommet ind i dette dit hus for at høre, hvad du, Gud Fader … Herre Jesus … gode Helligånd … vil tale til mig.” En bøn om, at den treenige Gud må møde mig helt konkret i gudstjenesten. At han må tale til mit hjerte.
Jeg går i kirke for at deltage i noget, der er med til at holde mig i live – ikke for at lade mig underholde søndag formiddag.

Smagsdommere er
ikke et nyt fænomen

I trekantområdet for de mægtige gerninger, Jesus udførte, sad der nogle smagsdommere. De sad som tilskuere og vurderede de forskellige prædikanter. Trekantområdet ligger nord for Genezaret Sø mellem byerne Korazin, Betsajda og Kapernaum.
Smagsdommerne havde hørt både Johannes Døber og Jesus prædike, men de havde ikke fået mere ud af det end to spørgsmål: Var Johannes Døber ikke besat og utilregnelig? Var Jesus ikke en utroværdig dranker?
De havde måske nok følt, at de to var gode prædikanter, og at de var gode til at få folk med. Det kunne ikke benægtes, for der kom rigtig mange for at høre dem hver især. Folk strømmede til. Men de havde kun lyttet nøgternt og beregnende. De havde ikke taget noget af det, de havde hørt, til sig.
Johannes var en mørkemand. Han levede i ørkenen, og sagde nej til livets goder. Og Jesus var en ”frådser og dranker, ven med toldere og syndere”. De havde målt budskaberne efter deres egen målestok og fundet dem ubrugelige.

Kalder os ud af
tilskuerrollen

Jesus taler dom i dagens tekst. Tydeligt og radikalt. Han vil have smagsdommerne ud af tilskuerrollen og have dem til at lytte med hjertet. Men de vil hverken lytte til Johannes Døbers kald til omvendelse og selvransagelse eller til Jesu forkyndelse af nåde og tilgivelse. De vil kun være tilskuere, selv om de har været vidner til et utal af barmhjertighedsgerninger, som netop viser, at Jesus er i Guds tjeneste. Derfor lader Jesus dommen falde som en følge af, at de ikke havde ladet sig omvende.
Jesu ord er også rettet mod dig og mig. Han kom til verden for at sone dine og mine synder, og det kan vi ikke bare være tilskuere til. Han kalder os ud af tilskuerrollen, op af sofaen og hen til ham med et åbent hjerte.
Kristeligt Pressebureau