Mysteriet om de multikulturskabende unge

3. del: Brændende kristne fra Serbien-Montenegro.Samuil Petrovski, vicepræsident i Evangelisk Universitetsstudenterforening, og Zana Dragicevic, kristen studerende, er begge fra Serbien Montenegro.

I Serbien Montenegro bor der omkring 700.000 menesker, og der er kun ca. 100 kristne, så der er brug for en hjælpende hånd

Da de var på besøg i Danmark, udnyttede jeg dem til at få en sidste omgang afklaring i mysteriet om de multikulturskabende unge.
De to rare mennesker fra udlandet virker overvældet over at være i Danmark. Inden vi starter interviewet, lærer de mig lidt om det sociale ikke-eksisterende system, de har i Serbien Montenegro, og næsten uden at rødme bliver jeg forklaret, at deres land ikke hænger sammen med hverken Rumænien eller Albanien. Efter geografilektionerne føler jeg mig i kontakt med mit verdensbillede, og så kan interviewet sætte i gang.

Hvordan er det at være kristen i Serbien Montenegro?
Zana: – Jeg kan sige rigtig meget om det! Det er utrolig anderledes, for i min kirke er vi kun 15 medlemmer. I hele vores land, hvor der er 700.000 indbyggere, er der kun omkring 100 kristne. Det er meget vanskeligt at være kristen, for jeg har sådan en lyst til at dele min tro med dem fra mit studium, men de ser meget ned på mig, fordi jeg taler om Gud.
Samuil: – Ja, altså, vi har manglet missionærer i vores land. Lykkeligvis mødte jeg en missionær, og der blev jeg omvendt. Det er så vigtigt, at der kommer nogle ledere, for folk tror, at kristne er med i en sekt, og derfor er det meget svært at være kristen – f.eks. hvis vi skal leje et lokale, så render vi ind i problemer.
Det lyder ret dramatisk indtil videre, og jeg bekymrer mig grusomt om, hvad unge danskere skal i sådant et land.

Hvorfor opfordrer I unge til at tage til jeres land?
– Vi er meget åbne over for besøg! Og vi har enormt meget brug for jeres hjælp. Inspiration, kræfter, talenter – ja bare vidnesbyrdet om, at der findes kristne i andre lande. Vi vil meget gerne have unge i en måned eller et år – længere som kortere ophold er meget velkomne.
Zana: – Vi vil være så taknemmelige, hvis der var nogle unge, der ville blive hos os i længere tid. Vi har brug for alle mulige slags talenter. Både kreative, iderige, musikalske eller sociale – vi har sådan brug for fornyelse blandt de få kristne, vi er.

Jo, okay da.. Det går op for mig, at de rent faktisk har et stort umættet behov. De to besøgende er ivrige, men inden de pakker mig med i deres kuffert, vil jeg lige vide det, som vi unge er nødt til at få svar på! What’s in it for me…??

Hvad vil danske unge så få ud af at rejse til Serbien Montenegro?
Zana: – De unge vil udvikle sig vildt meget, mens de er i et andet land. Jeg har selv været i Ægypten, og det var helt fantastisk – jeg kan kun anbefale, at man rejser til et andet land og lærer noget om kultur. Samtidig udvikler man sig åndeligt i sit forhold til Gud, når man ser en anden form for kirke.
Samuil: – De vil også opdage, at deres livsstil ændrer sig, når de engagerer sig i andre unge.
Den lyshårede Zana og den latterfyldte Samuil har ramt mit hjerte. Deres ønske om, at unge kommer til deres land, er reelt, og deres patos for Herren fortæller mig, at det ikke er bondefangeri det her.

På en skala fra 1 til 10, hvor meget har I så brug for danske kristne i Serbien Montenegro?
Zana: – 10 selvfølgelig!
Samuil: – Ej, jeg vil ikke sige det samme, så jeg siger 9, men jeg vil hellere sige 11!
Aha. De har nok et pænt behov så. Jeg vil varmt anbefale alle, der tør tage til Serbien Montenegro, at gøre det. Jeg håber bare, at Samuil og Zana ved, hvor fantastiske danske kristne er…


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det sidste spørgsmål, folkens! Hvordan oplever I danske kristne unge? Hvilket indtryk har I fået, mens I har været her på besøg?

Samuil: – De er klart mindre bekymrede, end vi er i vores land. For her findes der mange flere muligheder, og det koster ikke noget at tage en uddannelse. Hvad skal jeg sige ellers? De er skønne!
Zana: – Ja, jeg synes bare, de er smukke! Smukke mennesker!
Med en humørfyldt tone afslutter vi vores samtale og hermed også mysteriet om de multikulturskabende unge i Danmark.
Er mysteriet løst? Tja, hvad gik mysteriet egentlig ud på?
I hvert fald er det alt for stenet mystisk at blive hjemme i sofaen, når man kan hjælpe folk i den vide verden, der ikke har det, vi har, og SAMTIDIG vinde en masse ved det selv.