Den eviglange juleaftensdag

Juleaftensdag føles som et år. Timerne slæber sig af sted, det vil bare ikke blive jul. De voksne har travlt med at gøre alting klar til om aftenen. Men hvad skal man lave, når man hedder Frederik og er otte år gammel og glæder sig så meget til juleaften, at man næsten har ondt i maven.

Brug fantasien

Fjernsynet og computeren er selvfølgelig altid en løsning.
Men hvis jeg skal være helt ærlig, og det skal jeg jo, så smid fjernsynet ud ad vinduet og brænd computeren. (Man kan eventuelt også bare nøjes med at slukke dem.)
Ja, ok, det er nemt at parkere børnene foran fjernsynet, så man kan få fred til at ordne alt det, der skal nås. Men det er også temmelig fantasiløst. Og det er faktisk videnskabeligt bevist, at børn bliver aggressive af at sidde og se fjernsyn.
Og aggressive børn er vel det sidste, man ønsker juleaften (det medfører nemlig ofte aggressive forældre).

Gear ned og hyg

For at undgå både aggressive børn og forældre skal der ydes en aktiv indsats. En indsats, der måske først og fremmest går ud på at sænke ambitionsniveauet og tage sig tid til at gå en tur i skoven eller ved stranden. Læse en god historie og bare hygge sig uden stress. Og hvis man virkelig er overskudsforældre, kan man måske ligefrem få børnene til at hjælpe med noget af det, der skal gøres.

Jul med dyrene

En anden idé er at bruge dagen på at lave julegaver til bedsteforældrene; det forudsætter selvfølgelig, at man skal holde jul sammen med dem, eller at de bor lige i nærheden, så man kan aflevere gaverne i løbet af dagen.
Hvis man har lyst, kan man jo også undersøge, om der sker et eller andet i nærheden af, hvor man bor. Tit er der nogle foreninger, der laver et eller andet om formiddagen.
Da jeg sad og researchede til denne artikel, fandt jeg ud af, at både Odense og Aalborg Zoo holder åbent juleaftensdag i et par timer om formiddagen. Og fordi det er jul, er entreen til haverne gratis.
Jeg er helt vild med ideen, for det første flytter en tur i Zoo fokus fra alt det med gaver og glimmer. For det andet er det en rigtig god oplevelse.
Jeg har allerede bestemt, at jeg vil en tur i Zoo med mine søskende juleaftensdag, og måske tager vi mine fætre og kusiner fra Aalborg med, det ville da være ægte julehygge.

Det hele skal jo ikke handle om juleaftensdag; derfor er her et par sjove lege, man kan underholde sig med juleaften.

Lys-leg
Dette er en hygge-juleleg til under maden. Man placerer et lys foran alle personerne ved julebordet Alle skal tænde sit lys, og lysene passer sig selv under middagen.
Det lys, der brænder sidst ud, vinder en gave.
(Hvis man køber de små juletræslys, passer det ca. med, at man er færdig med at spise, når legen slutter.)

REGLER:
1. Skal tændes samtidig.
2. Når ens lys går ud, må det ikke tændes igen.
3. Det er strengt forbudt at kaste/puste/vifte eller andre former for hærværk på andres lys. (I tilfælde af, at dette skulle ske, bliver personen diskvalificeret, og lyset pustes ud.)
4. Det er dog tilladt at rykke og flytte på sit eget lys. (Går lyset ud, gælder regel to.)


Artiklen fortsætter efter annoncen: