Händel græd selv over sin Messias

Han var rørt over bibelteksten og den
inspirerede musik, han selv formidlede.Oratoriet Messias blev skrevet af den tyskfødte Georg Frederik Händel i 1741 på kun 24 dage. Det har været opført lige siden og regnes som et mesterværk. Det er som at høre englene synge.Messias var også Händels eget yndlingsmusikstykke på hans ellers meget lange liste over egne værker.
Under arbejdet med Messias fandt Händels lakaj ofte komponisten ved skrivebordet, hvor han i stilhed sad og græd. Han var selv overvældet af den smukke og majestætiske musik, der flød ud fra hans pen. Händel beskrev sine åndelige oplevelser med ordene: ”Jeg tænkte, at jeg så hele himmelen med Gud den Almægtige foran mig”.
Händels musik var 1700-tallets lovsang. Med alle de smukke kor og arier inspirerer den til at prise Gud. Händel brugte det talent, han fik fra sin Skaber, til at ophøje og formidle budskabet om Frelseren, Jesus Kristus.
Händel havde fået en kristen opvækst. Komponistens mor Dorothea Taust var præstedatter i Giebichenstein og var en trofast kristen. Faderen Georg Händel støttede generøst de fattige og enker. Han døde i ”harmoni og fred i Kristus”, fortæller et af faderens efterladte breve.
Händel komponerede Messias efter en periode med faste. En detalje, som er med til at bekræfte manges fornemmelse af værkets guddommelige inspiration.
Værkets libretto (tekst) stammer direkte fra Bibelen. Den er bygget op i tre afsnit:
Den første beskriver profetierne om Jesu fødsel og selve fødslen. Den anden fortæller kort om døden, og ligesom den sidste og tredje del er den fokuseret på genopstandelsen, hvor Messias sejrer over døden og djævlen.
Under den første opførelse i London i 1743 blev kong George II så berørt, at han rejste sig op under ”Halleluja” koret, og det samme gjorde alle tilskuerne. Og det er siden blevet en tradition.
Siden premiere-opførelsen har Messias indspillet mange penge til velgørende organisationer og sygehuse.
Messias opføres bl.a. i Holmens Kirke med Kammerkoret Cammerata og Radiosymfoniorkestret den 21. december og i Helligåndskirken med Copenhagen Strings og Oratorio Choir samme dag.
Man kan også lytte til de mange gode indspilninger og lade det være en andagt op til julen.
Marta Kocon/Henri.