En famlende, usikker, men alligevel kristen tro

– Jeg definerer mig selv som et kristent menneske. Men mine handlinger står ikke mål med Jesu lære.

Sofie Gråbøl

Sådan svarede Sofie Gråbøl hudløst ærligt, da hun sidste år blev interviewet af Else Marie Nygaard i Kristeligt Dagblad.
Årsagen var, at den kendte 38-årige skuespiller var valgt til at indlæse Lukasevangeliet og Apostlenes Gerninger på cd for Bibelselskabet. Noget, hun i øvrigt lagde megen følelse i.
Allerede som 14-årig debuterede hun i en Gauguin-film ”Oviri” (1986). Men det var med filmatiseringen af Tove Ditlevsens ”Barndommens Gade”, at hun året efter fik hun sit gennembrud. Hun var også med i filmatiseringen af Martin Andersen Nexøs klassiker ”Pelle Erobreren”.
Selv om Sofie Gråbøl aldrig har nået at få en teateruddannelse, har hun med sit store talent spillet med i 20 film, foruden tv-serier. Og hun har modtaget talrige priser og hædersbevisninger for de mange film, hun allerede har medvirket i – f.eks. for ”Blinkende lygter” og ”Grev Axel”.
Sofie Gråbøls lidt famlende tro er kommet til på trods af omgivelserne. Hun voksede nemlig ikke op i et religiøst hjem. Tværtimod. Man talte ikke om Gud, og hvis man gjorde, så var det i en negativ betydning. Gud var noget, kapitalisterne havde fundet på for at undertrykke bønderne, mente hendes bror f.eks.
Men Sofie kom som 7-årig i privatskole, hvor der blev bedt fadervor og sunget salmer til morgensang. Ordene gjorde indtryk, og hele sin barndom bad Sofie i hemmelighed.
Som ung ville hun dog ikke beskrive sig selv som kristen. Hun havde en fordom om, at kristne var ”himmelråbende naive”, glade, frelste mennesker, som dømte andre.
Som 18-årig fik hun imidlertid selv en stærk religiøs oplevelse, som hun ikke forklarer nærmere, men som var klart kristen. Derfor måtte hun ændre sin generelle spirituelle åbenhed til en mere bevidst kristen tro på Jesus.
Hun vovede sig omsider ind i Indre Missions boghandel Bethesda i København for at finde nogle kristne bøger.
En af de bøger, der gjorde mest indtryk, var en biografi om Frans af Assisi, fordi hun blev imponeret over, at han virkelig forsøgte at efterleve evangeliet i praksis.
Selv om Sofie Gråbøl for kun tre år siden blev døbt i folkekirken, er hun også tiltrukket af den katolske kirke og ikke mindst betyder Jomfru Maria meget for hende.
På kirkedagene i Haderslev er den kendte skuespiller inviteret til at at udveksle sine erfaringer med en anden kendt dansker, nemlig Folketingets formand Christian Mejdahl. Det sker lørdag kl. 13.30.
Sofie Gråbøl er endnu én af en voksende række kulturpersonligheder, som midt i det afkristnede og religionsfjendske Danmark står op og bekender deres måske famlende og usikre, men alligevel kristne tro.
Henri Nissen