Tillidsskabende leder fylder rundt

10. maj 1947 fødte Betty og Christen Engelbrekt Jakobsen en søn, som den første af tre børn i Egå nord for Århus. Derfor kan han torsdag fejre sine 60 års fødselsdag hjemme i Erritsø ved Fredericia.

Bent Engelbrekt Jakobsen

Opvæksten var præget af at være barn i en præstegård i Nørresundby, Haverslev og Vorbasse, hvor der altid foregik en masse og altid var mennesker. Hjemmet var solidt folkekirkeligt funderet ud fra sognekirken med arbejde i det indre missionske miljø.

Befalingsmand

Som ung var Bent Jakobsen meget aktiv i KFUM-spejderne, hvorfra han har højeste ledereksamen (Gilwell-prøven). Det har præget resten af hans liv – at lede og hjælpe ledere.
Han blev sergent fra Artelleriets befalingsmandsskole i Ringsted, og fandt sin kone gennem 36 år, Herdis Rasmussen på den anden side af kasernens mur: på sygeplejeskolen.
I 1976 blev han cand. scient. et art fra Århus Universitet i geografi og historie. I 15 år var han ansat ved Struer Statsgymnasium og var blandt andet bog-inspektor og studievejleder.

Læser kort som en bog

Knæene er stadigt dårlige efter utallige fejder på stregen i håndboldhallen. Han har tidligere også været politisk aktiv i Kristelig Folkeparti som lokalformand, amtsbestyrelsesformand, sad i hovedbestyrelsen og i uddannelsesudvalget.
Bent læser kort som andre læser bøger, og nyder at kravle ned i kulturer og forberede rejser godt hjemmefra – specielt til Østrig og Sydtyskland, hvor han og Herdis har været rejseledere flere gange for Felix rejser.
Da Trinity Kursus- og Konferencecenter startede i 1991, var han pioner og sad med i ledergruppen. Her opbyggede han uddannelsesafdelingen, der voksede til en del ansatte og blev omdøbt til Trinity Consult (TC). Han blev personaleudviklingschef på Trinity i en periode, og er i dag ledelseskonsulent i Zalto, som overtog TC efter en udskillelse fra kursuscentret.
De seneste år har hans fokus primært været på ledelse og organisationsudvikling – herunder bestyrelsesudvikling. Han er også personlig coach for 20-25 ledere rundt i landet.

Tillid og Sydafrika

Bent Jakobsen er forfatter til flere bøger, sidst ”Tillidsskabende ledelse”, der er på vej i 3. oplag. Han blev grebet af flygtningeproblematikken i sin tid som gymnasielærer og har skrevet ”Flygtninge og geografi – et tværfagligt undervisningsmateriale”, ”Sydafrika – modsætningernes land” samt ”Regional geografi”.
Han har taget tillægseksamener på Åbent Universitet – senest i 2006 i organisationsantropologi.
Da parrets tre drenge var små, rejste han rundt primært i Vestjylland og holdt et utal af familieaftener som fritidsbørne-konsulent i Indre Mission. Her underviste han også søndagsskoleledere sammen med Herdis, og sad for nylig i Søndagsskolerne forretningsudvalg. Han har også været formand for missionshuset i Erritsø Indre Mission gennem 10 år.

Begrænsning og Israel

Hans tre drenge har alle fået børn, som farfar elsker at lege med – enten midt på gulvet, eller med hans utallige opfindsomme spejderpåhit med hvad der nu lige er ved hånden. Ellers laver han bare selv et brætspil.
Hans passion er at formidle og fremelske de muligheder mennesker har også i den begrænsning vi er skabt med – en gudgiven begrænsning.
Derfor har han også holdt pause et par år fra bestyrelsesposter, men er nu i gang igen som medlem af Den Danske Israelsmissions landsstyre.

Kan du gøre noget ved det

Hans slagord i arbejdet med mennesker er:
– Kan du gøre noget ved det? Kan du det, så gør det. Kan du ikke, så glem det. Er der nogen der er døde af det?, siger han.
På kort sigt er målet med hans liv at få gravet blomstrende bambus op i haven … selvom det er hårdt! På længere sigt: at vi må opføre os ordentligt overfor hinanden og nå frelst hjem.
– Jeg vil gerne være der, hvor Jesus vil have mig, og oplever, at her hvor jeg er nu, er målet at hjælpe andre til at lykkes i deres arbejde, slutter Bent Jakobsen.
Da Zalto er ved at lukke sine aktiviteter ned, er det spændende, hvad fremtiden byder på for ledelseskonsulenten.
Henrik Engelbrekt Nordborg


Artiklen fortsætter efter annoncen: