Ikke rart at være i gabestokken

Svar på Kristeligt Dagblads indlægKristeligt Dagblads kirkeredaktør har sendt et længere indlæg, som vi i denne uge bringer i dets fulde længde. Baggrunden er, at en lang række frikirkepræster føler sig groft mistænkeligt af KD for ”skattesnyd” og ”bestikkelse”. Disse ord blev brugt i KD, endda i overskrifter.
Hvad havde disse kristne da gjort? Jo, de havde taget imod et tilbud om at købe billige sommerhusgrunde af byggeentreprenør David Klit. De havde ikke set noget odiøst i dette, og David Klit er da heller ikke blevet dømt for noget ulovligt. Skulle det senere vise sig, at der er noget skattemæssigt uholdbart i handlerne, så skal skattevæsnet nok tage sig af det.
Men nu er det så uheldigt, at David Klit tidligere sad i bestyrelsen for Evangelist – som KD konsekvent omtaler som en ”sekt”. Og pludselig kører man artikel efter artikel (derfor nævner vi ordet ”kampagnejournalistik”), hvor først Klit beskyldes for skattesnyd, og de uheldige præster, som har købt en grund dernæst beskyldes for at have modtaget bestikkelse.

Det siger sig selv, at det er utroligt sårende for de kristne ledere, der har været udsat for at blive mistænkeliggjort for ”skattesnyd og bestikkelse”. De føler sig dømt i KDs offentlige gabestok – før skattevæsnet og retten har talt.
Vi synes, det giver et helt forvrænget billede af de ærlige og ansvarlige mænd og kvinder, som af idealistiske grunde arbejder hårdt for at hjælpe andre.
Vi bragte derfor en redegørelse fra Tonny Jacobsen fra Frikirkenet, der repræsenterer over 100 frikirker. I sin seriøse artikel nævner han bl.a., at det opleves som ”karaktermord”.

Mange frikirkefolk var ellers opmuntrede over, at KD endelig ville skrive en serie om ”tæt på frikirkerne”. De har længe følt sig ignoreret – bortset fra, når der var kontroversielle sager, som f.eks. om Faderhuset eller Evangelist, der i øvrigt slet ikke er repræsentative for de fleste frikirkemenigheder.
Men så kommer serien netop til igen at handle om disse kontroversielle emner. Kirkeredaktøren nævner, at KD også har bragt andre artikler. Problemet er bare, at ingen af os husker ret meget om disse artikler. Det, der står tilbage, er noget om sekter, skattesnyd og bestikkelse af frikirkepræster.
Så hvis formålet var, at man gerne ville ”et større og mere nuanceret” billede af frikirkerne, så slog det desværre fejl.

Vi vil meget nødig kritisere en kær kolega, som KD. En avis, som vi ellers konsekvent omtaler positivt og kun ønsker det bedste for. Medarbejderne her på bladet kan bevidne, at vi jævnligt glæder os over deres fremgang. Vi ser ikke KD som en konkurrent, men som en anden vigtig stemme i det afkristnede Danmark. Men netop derfor, er det også vigtigt, hvad KD bringer til torvs og citeres for af andre medier.
Og når en kristen minoritetsgruppe udsættes for et så massivt pres i medierne, og for os at se også helt urimelige og ubeviste anklager, så vil vi altså ikke lade kollegiale hensyn og ”god presseskik” hindre os i at give dem ordet.
Men vi vil gerne indrømme, at vi burde have spurgt KDs ledelse om dens kommentar i samme nummer. Det var en fejl. Med det omfattende indlæg, som kirkeredaktøren nu har fået mulighed for at skrive i dette nummer, håber vi, at skaden er gjort god. Ingen skal sættes i gabestokken.

Vi anser det derimod for både vores og KDs pligt at forsvare religionsfriheden. Vi behøver ikke være enige med de grupper, som det er gået ud over. Men de skal behandles fair. Det er mennesker med følelser og krav på respekt. Uanset om de har en ”forkert” teologi i forhold til den lutherske, om de så var nyreligiøse eller muslimer gælder Jesu ord: Vær imod andre, som du ønsker de skal være imod dig!

Læs indlæg her