Stolthed og vrede kan kureres

Et af kendetegn ved et åndsfyldt menneske er sagtmodighed. Det naturlige menneske er stolt, arrogant, egoistisk og selvoptaget, men når Helligånden fylder et menneske, vil det blive ydmygt, mildt, føjeligt og let at tilfredsstille.

Tim LaHaye
Amerikansk præst
og bestseller-forfatter

Det bedste eksempel på sagtmodighed, som vi finder i verden er Herren Jesus Kristus selv. Han var skaber af universet, og dog var han villig til at ydmyge sig selv, tage skikkelse som tjener og blive et offer for menneskehedens luner, så det førte ham til døden, for at han kunne købe os fri fra synden ved sit blod.
Her ser vi menneskets skaber blive slået, latterliggjort, afvist og spyttet på af sin skabning. Alligevel var han et forbillede for os ved ikke at tage til genmæle.

Dette forstærkes yderligere, når vi tager i betragtning, at al magt i Himlen og på jorden var givet til ham, selv i de timer, hvor han måtte lide. Da han bad Peter om at stikke sit sværd i skeden, sagde han: »Mener du, at jeg ikke kan bede min fader, så han med det samme sender mig mere end tolv legioner engle? Men hvordan skulle så de skriftord gå i opfyldelse, der siger, at således skal det ske?« (Matt. 26:53-54). For vores skyld var han sagtmodig, for at vi må få evigt liv. Han sagde om sig selv: »Jeg er sagtmodig og ydmyg af hjertet.«

En sådan sagtmodighed er ikke naturlig! Kun Guds Ånds overnaturlige fylde kan få os til sagtmodigt at forholde os til fysisk eller følelsesmæssig forfølgelse. Det er naturligt at hævde sig selv, men selv det vredeste temperament kan ved Helligåndens fylde få denne beundringsværdige sagtmodighedens egenskab.

Tim LaHaye er præst og forfatter til bøger om sjælesorg, og senest er han medforfatter til romanserien ”Ladt Tilbage”, der handler om ’endetiden’. Denne artikel er fra Tim LaHayes bog ”Kend dit temperament”.