Lad ikke pengene eje dig

Per Schmidt Sørensen
Indehaver af virksomheden Mayan og leder af Kristne Forretningsfolk FGBMFI på Fyn.Jesus taler i denne tekst om principper for forvaltning og håndtering af penge.

Per Schmidt Sørensen

Det er egentlig en meget mærkelig historie, han kommer med. Og ud over at forvalteren gør noget, som er forkert, så springer den situation mig i øjnene, hvor han bliver taget og bliver kaldt frem. Han skal afslutte sine regnskaber, ellers bliver han fyret.
Det indikerer, at jeg også kunne blive fyret, hvis jeg ikke tager mit forvalterskab op på en ordentligt måde over for Gud. For vi står alle til regnskab for hvad vi har gjort.

På afstand af Gud

For mig ser det ud som om, forvalteren har været på afstand af godsejeren. Og derfor føler han mere og mere ejerskab over det, der ikke er hans. Han har position og penge, som ikke er hans. Jo mere han er i den proces, så tager han mere til sig selv. Men hvis han havde haft et større fællesskab med godsforvalteren, så tror jeg ikke på, han havde gjort det. Det er vigtigheden af vores forhold til Gud.
Når vores forhold til Gud bliver mindre, får vores grådighed større overhånd. Så bliver det også sværere for os at give væk. Men jo mere ”tronetid” vi har med Gud, jo lettere har vi også ved at give. For så får jeg et indblik i, hvem Gud er, og hvad han kan gøre.

Brug for venner omkring os

Da forvalteren bliver taget på fersk gerning, tænker han: Hvad gør jeg nu? Han går så ud og begynder at finde nogle venner. Det betyder, at vi er dybt afhængige af hinanden som kristne. Men også at vi har brug for venner udenfor kirken, hvilket mange af os ikke har. Nogle siger: – Nu vil jeg arbejde for Herren, så jeg siger mit job op! I stedet skulle de fortælle om Jesus der, hvor de er. De har en kæmpe mulighed for at tale med andre på jobbet eller universitetet. Jeg mener, det er vigtigt at brede sig, så man har venner rundt omkring sig.

Brug penge på andre

Tidligere havde forvalteren ødslet det væk, han havde taget. Men nu begynder han at bruge pengene til noget nyttigt. Selv om det stadig er penge, der er stjålet – og vi skal ikke gøre dette – så sker der noget inde i ham. Han begynder at tænke: – Hvordan kan jeg begynde at bruge det til noget, som er til gavn, i stedet for at ødsle det på fester.
Godsejeren roser ham – ikke for at han har stjålet – men for et klarhjertet initiativ. Forskellen er håndteringen af pengene. Nu bruger han dem på andre frem for for egen vindings skyld.

Bliv fri af pengenes magt

Her kommer Jesu pointe: Pas på, hvordan I bruger pengene. Brug dem til at skaffe jer venner.
I stykket efter denne tekst står der også, at ingen kan tjene både Gud og mammon. Det hænger klart sammen med, at Jesus også siger, at vi ikke skal være bekymrede for vores liv, mad eller klæder.
For når vi vandrer i denne overgivelse, så er man overgivet til ”magten”, dvs. Gud, i stedet for at være drevet af magten, nemlig pengene. Du bliver frigjort i dit forhold til penge.
Når jeg ved, at jeg ikke behøver at være bekymret, at der er en i himlen, som kender og møder mine behov, så bliver jeg sat i frihed i forhold til pengenes magt. Så er det mig, der har pengene, og ikke pengene der har mig.

Vær ikke bekymret

Penge er der ikke noget galt med, tvært imod er det til stor velsignelse. Men det er forvaltningen, der er problemet. Hvad gør du, når du har mange penge eller hvad gør du, når du har for få. Så bliver det hurtigt en jagt på mammon. Så er vi henne ved, at kærligheden til penge er farlig. Så skal jeg bare have penge i stedet for Gud.
Men med alle de løfter, Bibelen giver os, burde vi ikke agere på den måde. Så burde vi tage de problemer med op i Himmelen og få dem løst der. For hvis vi løser dem hernede, så har vi en modstander, som er med til at få os på afveje. Det bruger han også pengene til.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Venner kan vindes

Vi skal bruge pengene, så de bliver til velsignelse, og vi får mulighed for at fortælle mennesker om Jesus. Det har jeg også oplevet i min forretning. Man kan have perioder, hvor man har meget overflod. Så deler man ud af det. Så kommer der en periode, hvor man ikke har overflod, og da har man brug for venner, som hjælper en. Så har jeg oplevet, at Gud bruger andre, som ikke er kristne, men som er med til at åbne døre for min forretning. Og her får jeg også mulighed for at få evangeliet ind på steder, hvor jeg ellers ikke ville være kommet.
Jesus beder os ikke om at købe venner. Men det, han har i tankerne, er, at vi skal vinde dem for evangeliet. For det er jo vores opgave her på jorden.
Interview: Michael Bobjerg