Nye standarder for uhygge

Taylors tredje roman forsætter, hvor de to første slap i Londons dystre undergrund.G.P. Taylors debutroman Shadowmancer blev oversat til 43 sprog og gjorde den tidligere punk-rocker og sognepræst til et af fantasy-genrens varmeste navne.Efterfølgeren Malurt levede ikke helt op til samme salgssucces, men klarede sig hæderligt og høstede mange anmelderes ros.
Nu har Taylor lagt præstekjolen på hylden for at hellige sig opgaven som fuldtidsforfatter, og derfor var forventningerne skruet højt op, da jeg gav mig i kast med seriens tredje bog, Tersias. Måske for højt op.
Tersias er en 12-årig blind dreng, der med hjælp fra mørkets læder-bevingede magter er i stand til at forudsige fremtiden. Det gør ham til et attraktivt bytte i Londons underverden, der bl.a. tæller en røverbande, en falsk messias, en pengegrisk wanna-be-magiker og en magtsyg og korrupt herremand.
Tersias følger tidsmæssigt i fodsporet på de to foregående romaner, men persongalleriet er skiftet ud, så bøgerne kan læses selvstændigt. Handlingen udspiller sig i 1750’ernes London, der males så mørkt, at selv Charles Dickens’ storbybeskrivelser må blegne.
I disse glædesforladte gader udspilles kampen mellem ondt og godt, og selv om den kristne forfatter ikke direkte forkynder, så er der klare paralleller til den bibelske kamp mellem ondt og godt.

Bliver for ubehagelig

Taylor er tro mod sin stil, og romanen lever i høj grad af et malende sprog. Man har ingen problemer med at fornemme gaderne, der flyder med stinkende kadavere, og svovl-dunstende væsener, der ruller sig ud fra Helvedes mørkeste kroge. Nogle gange bliver dysterheden og grusomhederne dog udmalet unødvendigt, så det bliver for ubehageligt. Også for de ellers hårdhudede teenagere, som er Taylors målgruppe.
På et grundlæggende punkt hopper kæden af for Taylor. God fantasy-litteratur er kendetegnet ved, at forfatteren formår at skabe et verdensbillede, som nok er syret og fantasifuldt, men som læseren alligevel accepterer, fordi der selv i en fantasi-verden er grænser. Den balancekunst mestrede Tolkien og C.S. Lewis, det gør G.P. Taylor desværre ikke endnu, og det går ud over læseoplevelsen.

G.P. Taylor: Tersias
366 sider • 249,95 kr.
Fokal