Punk/rock- festival for Jesus

Velkommen til FREAKSTOCK. Den største, alternative kristne festival i Nordeuropa afholdes hvert år i Gotha, Tyskland.Her finder man de piercede, de tatoverede, de sortklædte, punkere, bikere, hippier og alt derimellem. Det ligner ikke kirke. Men det er det.
Festivalen hedder Freakstock, og i forrige weekend blev festivalen fejret for 13. år i træk. Freakstock arrangeres af organisationen Jesus Freaks, som er et 15-årigt tysk netværk af kristne og kirker i subkulturer som punkmiljøet og hippiefællesskaber.
Der er små boder, madsteder og cafeer, og det hele pulserer af liv og glæde. Der er et bredt udvalg af workshops, hvor der bl.a. tales om sex, stoffer, samliv og andre ting, der ligger mange af de hovedsageligt unge deltagere på sinde, og som der måske ikke altid tales så direkte om i kristne sammenhænge som her.
Og troen på Jesus er i centrum – derfor er der lukket for alt hver dag i 2 en halv time, mens der er gudstjeneste og lovsang. Virkelig høj og larmende lovsang.
Musikken bevæger sig ifølge programmet genremæssigt fra singer & songwriter-numre, henover Ska, Emo, Indiepop, Death Metal, Postcore Ambient Elektro til Middelalder-Folk og Dirty Gospel. Der er ikke meget salmesang på programmet. De fleste bands er tyske og sandsynligvis ukendte for de fleste danskere, men kvaliteten og forskelligheden i musikken er imponerende.
Sidste år var der 8000 besøgende – i år var det tal reduceret med næsten 2/3, fordi der ikke blev inviteret nogle ’store navne’, og fordi festivalen var rettet mere indad end udad i år. Det betød nu ikke noget for stemningen, kun for længden på madkøerne, ifølge folk som Stefanie Pehlke, der har deltaget som frivillig medarbejder på festivalen næsten hvert år i 10 år.

Kirke med virkelig kirkefremmede

Formålet er ikke bare at spille lidt anderledes musik, understreger Mirko Sander, en af lederne i Jesus Freaks:
– Vi når hjem til folk med en alternativ baggrund, men ikke ved at fortælle dem, at de skal ændre sig først. Jesus Freaks møder mennesker der, hvor de er, som de er. I deres kultur.
Målet med Jesus Freaks-bevægelsen er at være kirke der, hvor der ikke er kirke. Jesus Freaks startede i Hamburg, i det anarkistiske punkmiljø i 1990-erne, og blev taget godt imod af kirkefremmede BZ’ere, sortklædte teenagere og de kort sagt anderledes unge. Hurtigt bredte bevægelsen sig igennem hele Tyskland og videre ud i verden. I dag er der cirka 150 Jesus Freaks kirker og 15.000 medlemmer i subkulturer – ikke kun i punkmiljøet, men også iblandt hippier, i Death Metal-kulturen og andre steder, hvor få tør tænke kirke.

Et par elsker Freakstock så meget, at de valgte at blive gift på fetsivalen i år.

Menighederne er ofte små og spredte. At starte en kirke i et kirkefremmed og måske ligefrem kirkefjendtligt område kræver tålmodighed, tro og fællesskab. Derfor eksisterer den årlige Freakstock festival: Så Jesus Freaks kan mødes, styrkes og se, at de ikke er alene. At de er fælles:
– Vi er en familie, understreger Mirko Sander, så ofte han kan.
Og de elsker festivalen. Mange af deltagerne har været der 5 og 10 år i træk, og der kommer altid nye til. Et par elsker Freakstock så meget, at de valgte at blive gift på fetsivalen i år, for, som bruden sagde:
– Jesus Freaks er vores familie. På Freakstock er familien samlet. Så selvfølgelig skulle vi giftes her!