Judas-mentalitet

Vi kommer alle ud for, at vores kirke eller kristne fællesskab ikke fungerer helt, som vi ønsker. Hvordan reagerer vi så?Blandt Jesu 12 venner, var der tre, som reagerede på hver deres måde, da det brændte på.
Thomas fik tilnavnet tvivleren, fordi han altid var skepsisk. Da Jesus ville gå op til Jerusalem, bemærkede Thomas opgivende eller måske ligefrem sarkastisk: ”Lad os bare gå med, så vi kan dø sammen med ham…”
Kender du den type? Altid skal de udtrykke deres skepsis. Altid stiller de spørgsmål ved lederens visdom og autoritet. Altid tager de forbehold overfor alt det, der kan gå galt. Tænk, at Jesus også måtte finde sig i alt det ævl. Først da han opstod fra de døde, klappede den tvivlende Thomas omsider i. Hvor længe skal han vente på os?
Peter var modsat. Han bakkede 110 pct. op. Begejstret var han villig til at slås og dø for sagen… Indtil det blev farligt – så løj han og flygtede for at redde sit eget skind. Har du også været der? Svigtet, når det gjalt? Jeg har.
Judas var også helt på Jesu side. Men da folkestemningen svingede over, tog han fejl og forrådte Jesus.
Måske forrådte han sin leder for pengenes skyld, for han fik jo 30 sølvpenge. Og kærlighed til penge ødelægger alle relationer. Men selv mente Judas sikkert, at han gjorde det rigtige. Det ansvarlige. Men ved at følge sin egen fornuft, sin professionelle og politiske ambition, gjorde han det værst tænkelige. Han forrådte Jesus.
Også i dag er der meget Judas-mentalitet i kirken. Judas kommer altid indefra. Judas er ikke muslim eller ateist. Han er kristen leder, biskop, præst, teolog… Eller kristen journalist, for nu at tage os selv med.
Den første Judas begik selvmord, da han blev klar over sin frygtelige fejltagelse. Men han kunne være kommet tilbage til Jesus og vennerne. Peter havde nok givet ham nogen bank eller hakket et øre af ham, men Jesus ville ikke have stødt et menneske bort, som indså sit forrædderi. Og Peter var nok heller ikke så dømmende, efter at han selv havde svigtet – og fået ufortjent tilgivelse.
Når det brænder på, så bliv ikke smittet af Judas-mentaliteten. For i sidste ende er det Jesus, du forråder.
– Tag mit åg på jer, siger Jesus i Mattæus 11,29. – Så skal I finde hvile for jeres sjæle. For mit åg er gavnligt og min byrde er let.

Redaktør Henri Nissen