Lev enkelt og lev lykkeligt

– Skab et liv, der er udvendigt enkelt og indvendigt rigt. Det gør du ved at vælge det vigtigste, lyder rådet fra livsstilsekspert Gitte Jørgensen.Jeg sidder fordybet i mit arbejde, og pludselig ringer min kone. Jeg snerrer ad hende – for hun afbryder mig jo! Men hvad er vigtigst, min kone eller mit arbejde?

– Vi har brug for selvværd for at være tilfredse med de valg, vi tager. Og turde stå ved dem, siger Gitte Jørgensen, der er kristen livsstilsekspert.

Jeg tjekker min e-mail hver halve time. Men hvad er vigtigst, at svare prompte på enhver henvendelse eller gøre det, jeg har sat mig for i dag?
Jeg arbejder på at få overskud i min økonomi. Men hvad vil jeg bruge et overskud til? Købe flere ting eller få mere tid sammen med min familie?
Livsstilsekspert Gitte Jørgensen sætter mange tanker i gang med sit foredrag om ”simple living” – enkel levevis. Hun var den første, der indførte begrebet i Skandinavien med bøgerne ”Simple-Living.dk og ”Simple Living – Sådan gør du”, der begge er udgivet i Danmark, Norge og Sverige.
– Hver dag har vi 100 gange flere valgmuligheder end generationen før os. Simple living er at vælge det vigtigste, fastslår hun. – Enkelheden begynder, når vi beslutter os for, hvad der skal være vigtigst i vores liv.
Og der er brug for enkelhed i en verden, der bliver mere og mere kompliceret for hver dag.
– Flere og flere føler, de er kommet væk fra kernen af det, der er vigtigt i livet, og de vil gerne ind og tilbage til denne kerne, fortæller Gitte Jørgensen.
Hendes iagttagelse bekræftes af flere undersøgelser: Hver tredje dansker drømmer om at lægge livet om (Rambøll), og hele 41 pct. er endda villige til at gå ned i løn for at få et enklere liv (Gallup).

Længsel efter mening

Og hvad er så det vigtigste? Det er op til den enkelte. Men man kan spørge sig selv: Det liv, jeg lever, giver det mening dybt nede i sjælen?
Det er ikke længe siden, livet for mange gik ud på at tjene flere penge, senere gik det ud på at få mere fritid. Men i dag efterstræber vi mere mening.
– Mange af de ting vi ser i fjernsynet giver ingen næring. Vi ser Hit med sangen og ser andre more sig, i stedet for at vi selv skaber lidt fest i vores egne stuer, provokerer Gitte Jørgensen.
– Simple living kan være en inspiration til at finde mening, et middel til at frigøre tid, hjerte, kraft til at gøre det, der virkelig betyder noget. Skabe et liv, der er udvendigt enkelt og indvendigt rigt.
Og hvordan gør man så?

Ryd op og smid væk

Det første skridt er at spørge: hvordan har jeg det med mine ting? siger Gitte Jørgensen. – Giver det mig noget eller dræner det mig bare?
Fordi vi har overflod, opstår et paradoks. Vi har fået for meget, og derfor vil vi skille os af med tingene.
– Derfor kan tv-stationer slippe af sted med at sende oprydningsprogrammer i bedste sendetid: Her ser vi på nogen der rydder op! Er det ikke skæbnens ironi?
– Vi skal spørge os selv: Hvornår har jeg nok? Og så holde os på det niveau. Forbrugssamfundet har gjort os utilfredse. Jagten på ting er nemlig en jagt, som aldrig stopper. Men vil jeg finde mig i ræset og det, som det gør ved mig som menneske?

Styr dine ressourcer

Næste skridt er ifølge Gitte Jørgensen at vurdere, hvordan vi bruger vores ressourcer: tid, kræfter og penge.
– Når jeg ser bankudskriftet, har jeg så brugt pengene på det rigtige, som virkelig betød noget for mig? Når jeg kigger på min kalender, har jeg så brugt min tid rigtigt?
Men hvad er vores dybeste behov? spørger Gitte Jørgensen og giver selv svaret: Vi har brug for at være med – at nogen har brug for os, at vi bliver brugt til noget. At der er en mening og idé med det, vi gør.
– Institut for Fremtidsforskning er netop kommet med en rapport, der hedder: All dressed up, but nowhere to go. Vi er klædt på til fest, men vi ved ikke, hvor vi skal gå hen. Trendforskere undersøgelser i alverdens storbyer kan konkluderes i en stemme: Vi er trætte af forbrugsræset, men vi ved ikke, hvad vi ellers skal! Det er et opgør med forbrugskapitalismen.

Sæt personlige filtre op

Mange føler behov for større enkelhed på grund af den megen teknologi, der gør, at vi bl.a. føler at ”informationshavet” overvælder os.
– Men skal vi absolut kommunikere hinanden sønder og sammen? spørger Gitte Jørgensen. – I Danmark sender vi 500 mia. sms’er om året. Vi er det land, hvor der er flest i forhold til indbyggertallet, der har bredbånd.
Og kommunikationshastigheden påvirker vores måde at kommunikere på:
– Først ringer vi på fastnettelefonen, og hvis ikke personen er hjemme, ringer vi på mobilen. Hvis det stadig ikke lykkes, sender vi en e-mail. Men tænk på, hvad det gør for modtageren. Så skal han tjekke flere steder. Hvad med at have respekt for andres tid?
Vi må sætte nogle personlige filtre op. Afgøre med os selv, hvordan vi kommunikerer, og hvad vi selv vil modtage. Vi er de eneste, der kan tage den beslutning.

Find dit selvværd

En anden årsag til, at mange ønsker et enklere liv, er de mange valgmuligheder, vi præsenteres for i dag:
– Valgfrihedens tyranni slider på det moderne menneske. For hvad nu hvis jeg tager det forkerte valg? Tidligere generationer blev ikke plaget med så mange muligheder, siger Gitte Jørgensen.
Undersøgelser viser, at op til 30 pct. af danskerne føler sig stresset i perioder, 10 pct. føler et konstant pres.
Det er ikke nok at vælge de ting fra, som stresser os, mener hun:
– Vi skal lære at vælge til, at vælge os selv og vore nærmeste til.
Hvordan gør man så det?
– Vi har brug for selvværd for at kunne tage vores egne valg og være tilfredse med de valg, vi tager. Og turde stå ved dem. Vi skal turde tage lederskab over vores egne liv og holde med os selv: Jeg er god nok, og jeg har det godt nok.
Selvværd skal trænes, ligesom kondition, mener Gitte Jørgensen.
– Vi har alle en ”selvværdsmuskel”, selv om det ikke just er det, vi har tradition for i vores jantelovskultur. Vi har meget mere kraft i os, end vi selv tror. Når vi træder ind gennem en dør, kan vi vælge, hvad vi vil have fokus på. For det vi har fokus på, det vokser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Drop den indre slavepisker

Gitte Jørgensen fortæller, at hver fjerde dansker arbejder over to timer om ugen uden at få penge for det. Det skyldes, at vi alle har en indre arbejdsgiver, der meget nemt kan blive en indre ”slavepisker”, som stresser os. Men her har hun et par gode råd:
– Inddel din dag i forskellige blokke. Gå ind i hver blok, og spørg dig selv, hvad det vigtigste i den blok er, og hold fokus på det. Tag dig selv alvorligt, tag dit fokus alvorligt, og bliv der. Start med det, der er vigtigst, og hold aftalerne med dig selv.
– Vi behøver ikke at finde os i den indre slavepisker. Find i stedet din indre radar, beslut dig for, hvilken retning du vil gå i, og opøv en følsomhed, som gør, at du hurtigt mærker, når du er på vej ud til en af siderne.
Her er til sidst tre gode spørgsmål at pejle ind efter:
Hvad er det vigtigste?
Hvad er egentlig nok?
Hvem vil jeg gerne være?
– Mange tror, livet handler om at finde sig selv. Men hvad nu, hvis det handler om at skabe sig selv? Du har jo kraften til at skabe den person, du gerne vil være, slutter Gitte Jørgensen.