Vestjyderne gennembryder spærregrænse

Mange tror, at Kristendemokraterne vil få svært ved at klare 2 pct. spærregrænsen. Men partiets folk i Vestjylland har opdaget, at de alene kan sikre Tove Videbæk og dermed få partiet i Folketinget!Det er næsten skæbnens ironi. Men det bliver formentlig de udskældte vestjyder, der kommer til at sikre Kristen-demokraterne en plads i Folketinget – til trods for 2. pct. spærregrænsen!

Tove Videbæk er – i modsætning til formanden Bodil Kornbek på plakaten foran landsmødet i Lillebæltshallen – ret sikker på at komme i Folketinget.
Og ”stemmespild” bliver der ikke tale om ved dette valg.

Efter sidste folketingsvalg, hvor partiet ikke opnåede valg, kom den nuværende partiformand, Bodil Kornbek, i valgnattens ophidselse til at sige, at det var de indremissionske vestjyder, der havde svigtet, ved at stemme på Venstre og Dansk Folkeparti.
Det viste sig dog senere, at det ikke var rigtigt. Vestjyderne havde ikke stemt mindre på partiet end resten af landet.
Ja faktisk findes 42 pct. af partiets vælgere i Midt- og Vestjylland, viser Gallups vælgerprofiler.
Og det betyder faktisk, at partiet har endog meget gode chancer for et kredssmandat.
Hvis et parti eller en kandidat i et område opnår stemmer nok til et kredsmandat, så er det ligegyldigt, om partiet i resten af landet opnår mindst 2 pct. af stemmerne. Så bliver den lokale kandidat valgt.

Tove Videbæk sikker

Og det vil efter al sandsynlighed betyde valg for Tove Videbæk, som er spidskandidat i Vestjylland.
Hun er så populær ude vest på, at hun fik det højeste personlige stemmetal – i alle partier! – til regionsvalget.
13.000 personlige stemmer blev det til – ud af partiets i alt 23.000 stemmer i Region Midt og Vest.
Ved sidste folketingsvalg var hun 600 stemmer fra at få et kredsmandat i Ringkøbing Amt. Da fik partiet godt 15.000 stemmmer i amtet.
Men med ændringen til de nye storkredse, får det gamle Ringkøbing Amt også Viborg, Silkeborg og Skive-området med, hvor ca. 3.000 ved sidste folketingsvalg stemte på KD. Partiet skulle altså kunne regne med ca. 18.000 stemmer. Og valgmatematikken siger, at der formentlig kun skal 17.000 stemmer til et kredsmandat.

Total opbakning

– Vi bakker alle op om Tove Videbæk og vi sætter alle kræfter ind for at få hende valgt, uanset hvad der sker i resten af landet, siger byrådsmedlem Jens Ove Kjeldsen, som selv er nr. 2 blandt de kandidater, der har størst chancer i Vestjyllands Storkreds. Blandt de øvrige kandidater er også ungdomsafdelingen KDUs landsformand, Simon Bjerre, der er barnebarn af afdøde miljøminister Chr. Christensen, der i en lang årrække var valgt i Ringkøbing Amt.

Egen valgavis og aktier

Vestjyderne er så begejstret for muligheden, at de har udgivet deres egen valgavis i 50.000 eksemplarer. I den lægger de mere vægt på de etisk-kristne sager, mens partiet på landssplan gør alt hvad det kan for at fremtræde som et parti med ikke decideret kristne mærkesager – som f.eks. arbejdsmarkedspolitik.
Efter amerikansk forbillede udstedes der nu ”valgaktier” på 1000 kr. stykket til fordel for Tove Videbæks genvalg, fortæller Jens Kristian Lynderup. Hvis partiet ikke kommer ind, er aktien værdiløs, men hvis Tove Videbæk kommer i Folketinget, kan aktien indløses med en frokost med Tove i Snapstinget og en rundvisning på Borgen.
Ved et enkelt møde i Skjern-Ringkøbing kredsen blev der tegnet for 120.000 kr. valgaktier!
Kun en meget høj generel stemmeprocent kan ødelægge de vestjyske kristendemokraters mulighed for at få et kredsmandat, da der så skal flere stemmer til. Men ellers skulle den nye inddeling i storkredse faktisk betyde, at KD til trods for spærregrænsen, vil opnår valg til Folketinget for i hvert fald én person.

Trækker flere med

Men faktisk vil der formentlig komme i hvert fald tre kandidater i Folketinget, selv hvis partiet ikke får flere end de spåede 1.7 pct. tilslutning, man fik ved sidste valg.
Hvis et parti har et kredsmandat, vil de øvrige stemmer nemlig også komme partiet til gode. Det vil sige, at Sydjylland – som tidligere var et håbløst område for partiet – nu vil levere det næste medlem.
Det bliver formentlig Ruth Fibiger. (Se i øvrigt side 4.)
Og den tredje valgte vil formentlig enten blive næstformand Mogens Nørgaard i Nordjylland eller Bjarne Nederby Jessen i Østjylland.

Håber på kvinderne

Formanden selv, Bodil Kornbek, må sætte sit håb til, at partiet klarer spærregrænsen, så Københavns storkreds får et mandat. Hun mener ikke, partiet skal nøjes med at håbe på den vestjyske løsning:
– Det er da fedt, at de går efter det i Vestjylland. Men vi må have en offensiv strategi for hele landet, fastlår Bodil Kornbek, som tidligere netop har dystet med Tove Videbæk om formandsposten.
– Nu skal vi have fat i nye vælgere – og ikke mindst kvinder – i de større byer.
Jeg har fået mange henvendelser fra kvinder, som siger, at de aldrig havde troet, at de skulle blot overveje at stemme på KD. Men nu overvejer de, fordi vi står for et alternativ til den menneskefjendske politik, der er blevet ført.
Det hele er kommet til at handle om penge og tal. Vi vil have, det skal handle om mennesker, siger Kornbek.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Se også kronikken her