Jens Christian samler stjerner i den mørke tid

Hvert år i de mørke og kolde vintermåneder samler Jens Christian Schmidt fra Christiansfeld den traditionelle Herrnhut-stjerne, som siden det 18. århundrede har været symbol for Brødremenigheden. Gennem de sidste 15 år har Jens Christian Schmidt haft en fast tradition op til jul. Han samler papirsstjerner.

På billedet sidder Jens Christian foran en af de gamle Christiansfelder-kakkelovne i Søstrehuset, hvor Udfordringens redaktion holder til.

Og det er ikke en hvilken som helst stjerne, men den traditionelle morgenstjerne med 25 spidser, som siden 1700-tallet har været symbol for Brødremenigheden i Christiansfeld. En by, der blev skabt i 1773 af herrnhuterne, en kristen bevægelse fra Tjekkiet og Tyskland.
At vi overhovedet hænger stjerner op som pynt i julen, er en skik, der stammer fra Herrnhut. Her samledes de kristne familier den første søndag i advent for at hænge stjerner op i hjemmene.
Siden er denne tradition blevet spredt ud over hele jorden, og for mange ville julen ikke være den samme uden den lysende udsmykning.

Vokset op med stjernen

Men for Brødremenigheden er stjernen ikke blot et symbol på Betlehemsstjernen, men også på Jesus, som er den lysende morgenstjerne.
”Jeg, Jesus … er Davids rodskud og ætling, den lysende morgenstjerne”, står der i Johannes Åbenbaring 22, 16.
Morgenstjernen findes f.eks. på kirketårnet og byens gamle gadelygter i Christiansfeld.
Jens Christian Schmidt blev født for 60 år siden i en familie, som gennem generationer har tilhørt Brødremenigheden.
Derfor er han også vokset op med traditionen, hvor man hænger stjernen op den første søndag i advent.
I hans barndom var der to-tre ”brødre og søstre” i byen, som havde ansvar for at samle de store stjerner, hvor hver stjernespids var firs centimeter og blev til en stjerne på to meter i diameter. De blev samlet ud fra det originale materiale, som blev tilsendt helt fra Herrnhut i Østtyskland.
I dag køber Brødremenigheden stadig stjernerne i Herrnhut, men nu er de samlet.

Hygge i ældreklubben

Det var først for 15 år siden, at Jens Christian begyndte at samle en lille papirsmodel af stjernen på kun 10 cm i diameter, ligesom hans gamle mor havde gjort. Hun lærte det i byens ældreklub.
En kvinde fra Brødremenigheden, Käte Thomsen, havde været på besøg i Herrnhut i Tyskland og havde fået en kopi af modellen med hjem. Den fik byens ældreklub fat i, og pludselig blev det en dille i at samle papirsstjerner.

God indendørs hobby

Tradition: Familierne samlede hvert år adventsstjernen.

Efter nogle år blev Jens Christians mor blind. Til gengæld fik Jens Christian nu brug for at samle papirsstjerner…
– Allerede i en alder af 48 år var jeg så uheldig at få mig en diskusprolaps. Den var så alvorlig, at jeg måtte førtidspensioneres og stoppe som snedker, fortæller han.
Helt frem til i dag har Jens Christian været plaget af smerterne i ryggen.
– Jeg har især problemer med at være udendørs i den mørke vintertid, for kulden forstærker rygsmerterne.
Papirsstjernen har derfor været en stor hjælp. Nu kan jeg få tiden til at gå i de lange mørke vintermåneder.
Det tager nemlig lang tid at samle sådan en papirsstjerne, fortæller Jens Christian.
Han har dog fundet en smartere måde, man kan samle stjernen på:
– En dag så jeg en mand på tv, der viste, hvordan man lavede en fodbold i papir. Og den teknik kunne jeg bruge til stjernen. Så nu tager det kun ca. to timer om at samle en stjerne, siger han.
I starten var det mest familien, der efterspurgte hans stjerner, men i dag sælger Jens Christian ca. 100 stjerner hver jul i Brødremenighedens genbrugsbutik i Christiansfeld.

Penge til Tanzania

De små stjerner bruges f.eks til at sætte på juletræets lyskæde. Det giver et ekstra hyggeligt skær med alle de lysende stjerner på træet.
Pengene fra stjernesalget går til Brødremenighedens missionsprojekt i Kipili i Tanzania, som har en særlig plads i Jens Christians hjerte.
Han har nemlig besøgt missionær Knud Elmo Knudsen i Kipili flere gange og hjulpet med nogle byggeprojekter.
– Og der skal ikke meget overtalelse til at få mig derned igen, indrømmer Jens Christian. – Det afrikanske klima har en lindrende virkning på mine smerter. Derfor er jeg også glad for at kunne give en hånd.

Aktive i menigheden

Både Jens Christian og hans kone Jytte er aktive i Brødremenigheden. Jytte sidder i Ældsterådet, og Jens Christian er ”førstesalstjener” og har ansvar for det praktiske. F.eks. sørger han for at varme den store gamle kirkesal op inden gudstjeneste. Hvert år op til jul er han også med til at sætte de store stjerner op i Brødremenighedens bygninger.
Han har også samlet de store stjerner i kirken og korsalen, da de gamle stjerner var blevet for slidte.

Gode minder

Jens Christian er glad for at tilhøre Brødremenigheden. Han har gode minder fra sin barndom, hvor midtbyen var beboet af medlemmerne.
– Jeg havde ikke bare et sæt forældre, men halvfjerds! Der var et godt sammenhold, og vi børn løb ind, hvor vi kom. Var vi sultne, så fik vi noget at spise. Men det sammenhold forsvandt desværre med mine forældres generation, da folk efterhånden stillede større krav til boligstørrelsen og flyttede ud i parcelhuse, fortæller Jens Christian.

Stjerner støtter mission

Udendørsstjerne

Brødremenigheden (og Lohses Forlag) forhandler i øvrigt den originale stjerne i papir og plastik fra Herrnhut.
– Den fås i gul, hvid og rød-hvid, fortæller Inge Sick, som i over 40 år har arbejdet for missionsselskabet BDM og sendt stjernen ud til tusinder.
– Man skal selv samle stjernerne i papir, som er 60 eller 40 cm. i diameter. De koster 200 og 190 kr. Men nu har vi fået en stjerne i plastik, som er 13 cm. og koster 100 kr. Og den er samlet, beroliger hun.