Frede sikrer julefred i Fredensgade

Midt mellem lysende nisser og julemænd gemmer sig et helt krybbespil i en af landets mest julepyntede gader.Det er en halvkold og fugtig fredag aften i Hinnerup nord for Århus. Enkelte har bevæget sig udenfor, ellers er der lys og hygge i de små hjem.I en enkelt af byens gader er der dog trængsel og alarm ud over det normale, nemlig i Fredensgade, hvor forventningsfulde forbipasserende står tæt. Og klokken præcis 20.00 kulminerer måneders forberedelse, da utallige nisser, juletræer, kaner og kilometervis af lyskæder får liv af tusinder af watt.
”Wow”, ”nøøøj” og ”hold da op” lyder det fra tilskuerne, der imponerede tager de kreative udsmykninger i nærmere øjesyn.

Julekrybbe i nisseland

Ved et af husene er de mange julemænd og nisser, der ellers kendetegner udsmykningen, skiftet ud med en ni kvadratmeter stor stald med julekrybbe, æsel, hyrder, vismænd, Josef, Maria og naturligvis Jesus-barnet.
I huset bor teolog Frede Ruby Østergaard sammen med sin familie. I aften står han ligesom naboerne uden for huset for at opleve de mange reaktioner fra forbipasserende.
Kommentarer som ”Det er bare i orden”, ”Det er godt nok fredfyldt, det der” og ”Det er rigtig, rigtig godt, det der” lyder jævnligt.
Og Frede Østergaard må flere gange forklare, hvordan krybbespillet er blevet til, og hvorfor han ikke bare har sat en lysende julemand på taget ligesom naboerne.

Tricket af TV2

– Jeg blev tricket af, at TV2 ringede til mig for to år siden for at høre, hvornår lysene tændtes. Det var to dage efter, vi var flyttet ind i huset her, og de ville åbenbart have ringet til min nabo, der også hedder Frede. Jeg begyndte dog straks at tænke på, hvad jeg skulle sige til dem, hvis de ringede igen næste år.
I løbet af det næste år blev Frede mere og mere tændt på at lave et krybbespil i forhaven. Men det blev ved tankerne, så da journalisten ringede til ham året efter, måtte han ærgerligt fortælle, at der ikke var et krybbespil, men at han syntes, det kunne være sjovt at lave et. Han gik så mere seriøst ind i arbejdet med at stable en julekrybbe på benene og fik kontakt til en lokal handlende, der kunne skaffe de store krybbespilsfigurer fra Polen.
Frede Østergaards far gik i gang med at bygge stalden af lærketræ, og i dagene op til den 1. december blev stalden rejst og de polske figurer sat på plads.
Ejeren lægger ikke skjul på, at han gerne vil fortælle et andet julebudskab end det, der træder tydeligst frem i den nissepyntede gade.
– Det her er, hvad julen egentlig handler om, og juleevangeliet er selve evangeliet i en nøddeskal, forklarer han.
Mens arbejdet med krybben har stået på, er han flere gange blevet afbrudt af naboer og forbipasserende, der har afkrævet ham en forklaring.
– Det har givet mig mange muligheder for at fortælle om ham i krybben. Jeg vil ikke overfalde folk med min tro, men jeg vil da gerne fortælle lidt, når de spørger, siger han. Og det er der rig lejlighed til denne aften i Fredensgade, hvor julefreden så småt er begyndt at sænke sig.

Et lysende tilløbsstykke

De mange lys i gaden er tændt hver eneste aften i december, og en tæller på vejen registrerer antallet af besøgende.
Sidste år talte tælleren på 21 dage 22.000 forbipasserende, men den tæller kun en person hvert tredje sekund, så der har formentlig været langt flere interesserede forbi den lysende gade.
Når december er gået, plejer Frede Østergaard og familien at se frem til at få fred for de mange nysgerrige blikke, der løbende passerer forbi. Men i år håber han på rigtig mange besøgende.
– I år, når krybbespillet er fremme, så synes jeg bare, at folk skal komme forbi, siger han og smiler.
Af Jacob Bøytler Rahbek,
Kristeligt Pressebureau