Julen skaber tro

Martin Luther
Tysk præst
og reformator

Troen kommer først, og det er korrekt, når vi ser på den som det vigtigste i ethvert Guds Ord. Det har ingen betydning blot at tro, at denne historie er sand, sådan som den er skrevet. For alle syndere, selv dem, der er fordømt, tror på det. Skriften, Guds Ord, lærer os ikke om troen, at den kan fremvirkes på naturlig vis, uden nåde.

Den rette og nådefulde tro, som Gud kræver, er, at du tror fast på, at Kristus blev født for dig, og at den fødsel fandt sted til dit bedste. Evangeliet lærer os, at Kristus blev født, og at alt, hvad han led, var på vore vegne, sådan som englen erklærede det: ”Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren.” (Lukas 2,10-11). I disse vers ser man tydeligt, at han blev født for os.

Englen siger ikke bare: Kristus er født, men han er født jer. Han siger heller ikke, jeg forkynder en stor glæde, men jeg forkynder jer en stor glæde. Yderligere er denne glæde ikke blot noget, som skal blive hos Kristus, men den skal være for hele folket. Denne tro findes ikke hos fordømte eller onde personer, de kan heller ikke få den…

…Hvis Kristus nu er blevet din egen, og du ved troen er blevet renset ved ham og har modtaget din arv uden nogen form for personlig indsats, men alene ved Guds kærlighed – Ham, der giver dig at eje den skat, som hans Søns værk er – så følger der, at du vil gøre gode gerninger, ved at gøre mod din næste, som Kristus allerede har gjort mod dig. Her er de gode gerninger en underviser i sig selv.

Hvad er Kristi gode gerninger? Er det ikke sandt, at de er gode, ikke bare fordi de er blevet gjort for din skyld, men fordi de er gjort for Guds skyld, som befalede ham at gøre gerningerne for din skyld? Kristus var netop lydig mod Faderen ved at han elskede og tjente os.

Uddrag fra Luthers prædiken til juledag, først udgivet 1521-22. Oversat fra hjemmesiden www.orlutheran.com


Artiklen fortsætter efter annoncen: