Smerteligt smuk norsk jule-cd

To helt nye jule-cd’er fra det norske Kirkelig Kulturverksted fortjener særlig omtale.Julens hjerte med Det Norske Jentekor må fremhæves. Disse piger synger, så man næsten tror, at selv englene kunne blive misundelige. Det topprofessionelle kor går undervejs på cd’ens 16 salmer og sange fra det ene højdepunkt til det andet: Det hev et rosa sprunge (En rose så jeg skyde) og Stille natt (Glade jul) bliver sunget, som jeg aldrig før har hørt det. Og den folketone-prægede Christi naaderige fødsel trænger med sit strygekvartet-akkompagnement langt ind i sjælen. Det er ganske forbøffende, hvad dirigenten, Anne Karin Sundal, har kunnet lokke ud af disse godt 30 piger af velklang og samklang!
Julemeditasjoner hedder den anden, og den er rent instrumental: Aage Kvalbein og Iver Kleive spiller på cello hhv. klaver 16 gammelkendte og nye salmer. Der er bl.a. blevet plads til Kleives Recordare fra hans storslåede Requiem, der også er kommet på cd for ganske nylig (Erik Linows begejstrede anmeldelse af den kan læses her i avisen efter nytår).
Fælles for de to cd’er er – med Erik Hillestads ord på coveret til Julemeditasjoner – „den norske julens sødmefylte melankoli“. Ja, især Julens hjerte er helt enkelt smerteligt smuk.
NJV

Julens hjerte • 43 min.
Julemeditasjoner • 55 min.
149 kr. pr. cd
Kirkebutik.dk-pris (Julens hjerte): 135 kr.