De svageste af de svage

En ufødt udfordrer i stærk bog.Hvis det er sandt, at en kultur og dens kvaliteter kendes på, hvordan den behandler sine svageste, og hvis det er en sandhed, vi vil og skal kæmpe for, er Sarah Williams’ gribende beretning helt uomgængelig læsning.Det er historien om far, mor og to børn – og en lille ny på vej. Men alt er ikke idel lykke. En scanning på hospitalet afslører nemlig, at barnet i Sarahs mave ikke vil kunne overleve fødslen, og dermed ændres alt. Den problematik, der er alle vordende forældres værste frygt, bliver en barsk realitet, og svære valg må træffes.
Lægerne anbefaler en abort, men for Sarah er sagen ikke så enkel. Hun vælger i stedet at gennemføre graviditeten, fuldt bevidst om den smerte, der også ligger i dét valg. Hun vil bruge tiden på at søge Gud og elske sit ufødte barn, som det er; sammen med sin mand vil hun have tillid til, at de kan finde Gud gennem smerten og ikke ved at flygte fra den.
Og så sandt, som det er sagt: Det bliver ikke nogen flugt, derimod en stadig selv-ransagelse og stillingtagen til alle de tunge, etisk væsentlige spørgsmål omkring abort, foster-diagnostik, jura, stamcelle-forskning, den frie vilje og Jobs spørgsmål om Guds hensigt, hvor sorgen og smerten rammer os som en forhammer.

Uomgængelig livsberetning

Det er kun sjældent, jeg magter at læse en bog fra ende til anden i ét stort stræk. Det skete her. En indre nødvendighed – jeg kan ikke beskrive det nærmere – drev mig. Jeg kneb tårer. Jeg følte mig opløftet. Og jeg blev vakt til eftertanke.
Jeg kan fuldt ud tilslutte mig forfatteren af Overvældende skønhed, Heather Gemmen, der om bogen udtaler, at den „gør vores handlinger til skamme, når vi behandler de svageste u-menneskeligt“, og at hun ved at læse den selv blev mere menneskelig.
Jeg lukkede bogen med den samme erfaring og oplevelse:
„Det, som er svagt, udvalgte Gud for at gøre det stærke til skamme“ (1 Kor 1,27) – et skriftsted, der er centralt for denne menneskeligt meget stærke – og som sagt: u-omgængelige – livsberetning.

Sarah Williams:
Udfordret
– af en ufødt
184 sider • 170 kr.
ProRex