Ny general er fascineret af afrikansk befrielses-teologi

Mads Christoffersen blev ansat som ny generalsekretær for Danske Kirkers Råd den 1. januar. Han er cand.theol. fra Københavns Universitet med en Master i Afrikastudier.

Mads Christoffersen

Og netop afrikanernes praktiske tilgang til teologien inspirerer ham:
– Jeg interesserer mig især for den sydafrikanske befrielsesteologi. I forbindelse med mit teologiske speciale lavede jeg et feltstudie i Sydafrika om ”nyere sort teologi efter apartheid”, fortæller han.

Blev kristen i Sydafrika

Og her så han, at kirkerne havde et ubesværet samarbejde på kryds og tværs af racemæssige og kirkelige skel.
– Det blev jeg smittet meget af, indrømmer han. – Jeg havde ikke noget forhold til kirken og var ikke en personlig kristen, men studerede kun teologi ud fra en kulturel interesse. Men i Sydafrika oplevede jeg en form for omvendelse.
Da han kom hjem til Danmark, ledte han efter en levende kirke i ”det grå København”, men fandt kun Brorsons kirke, som han kalder ”Danmarks eneste børne- og ungdomskirke”. Her blev han døbt som 28-årig, inden han igen rejste til Afrika – denne gang til Zambia for at lave en rapport for Folkekirkens Nødhjælp om landets 600.000 sårbare børn, der har mistet deres forældre på grund af AIDS.
Mads Christoffersen er fortsat smittet af afrikansk befrielsesteologi og tror, vi i Danmark kan lære meget af kirkerne i syd:
– De kan lære os, at det er kirkens pligt at forholde sig til samfundets udfordringer. De er ikke bange for at involvere sig politisk – ikke forstået som partipolitik, men som socialt engagement.

Kristendom
vedrører alle

– De indser forskellene kirkerne imellem, men de bliver ikke formørkede af dem. De indgår samarbejde på kryds og tværs i helt åbenlys glæde! Og så tager de det helt bogstaveligt, at kristendommen vedrører alle mennesker.
Mads Christoffersen brænder for forholdet mellem økumenisk teologi og samfundsforhold. Ud over arbejdet for Folkekirkens Nødhjælp har han været ansat i Det økumeniske Fællesråd og frivilligt engageret i Økumenisk Ungdom. Og de sidste tre måneder inden tiltrædelsen i Danske Kirkers Råd var han vikar i Brorsons kirke.

Dialog på tværs

Mads Christoffersen kalder sit nye arbejde et drømmejob:
– Min vision for Danske Kirkers Råd er, at det skal være et forum for udveksling af teologiske standpunkter og praktiske erfaringer. Gennem dialog på tværs af kirkeskel skal den økumeniske indsats styrkes.
Mads Christoffersen er gift med pastor Linda Friis Christoffersen, og de har sammen to børn.
Svend Løbner