Kristendemokrater tæt på opsplitning

Mindst fire HB-medlemmer forlader hovedbestyrelsen. Flertal i HB afviser at indkalde til
et ekstra-ordinært landsmøde. Et nyt netværk er under oprettelse. Nyt parti foreslås.Det knager gevaldigt i Kristendemokraterne efter det markante nederlag ved folketingsvalget, hvor partiet fik sit dårligste valg nogensinde.

Bodil Kornbek vil fortsat kæmpe for sin nye linje, hvor den kristne profil nedtones til fordel for almindelige politiske sager, som familiepolitik.

Kun ca. 30.000 stemmer blev det til – under det halve af, hvad man plejer at få og langt under, hvad der skulle til for igen at komme i Folketinget.
Især i Vestjylland er der stor utilfredshed med den nye linje, som partiets leder, Bodil Kornbek, udstak.
På et HB-møde i lørdags, foreslog repræsentanter fra Vestjyllands Storkreds derfor, at der skulle indkaldes til et ekstra-ordinært landsmøde, så partiets alvorlige situation kunne drøftes med flere end hovedbestyrelsen, som for tiden bakker massivt op om formandens nye linje.
– Vi synes ikke det er rimeligt, at en lille gruppe mennesker i hovedbestyrelsen træffer så alvorlige beslutninger om partiets fremtid og strategi, siger tidl. MF Tove Videbæk, som er partiets stemmesluger i Vestjylland.
– På et landsmøde er der mange flere tillidsfolk til stede, og der kan vi bedre evaluere problemerne sammen, siger Videbæk.

For mig handler dette slet ikke om magtkamp. Det handler om, hvordan vi bedst får en kristen påvirkning ind i det politiske, siger Tove Videbæk.

Men hovedbestyrelsen var ikke indstillet på at indkalde græsrødderne. Forslaget blev nedstemt. Det fik både Tove Videbæk og byrådsmedlem Christian Bjerre til at nedlægge deres mandater i HB.
– Føler du, det er håbløst?
– Nej, men vi vil ikke ende med at sidde på bagsmækken og bare følge med, mens partiets ledelse fører en strategi, som vi mener er forkert.
Så er det bedre at koncentrere kræfterne om regionsrådet og byrådene, mener Tove Videbæk.

Derfor er de utilfredse

Utilfredsheden med Bodil Kornbeks nye linje, gælder især på fire områder:
1) At KD pegede på Socialdemokratiet i stedet for VK.
2) At Kornbek markant har nedtonet den kristne profil.
3) At Kornbek førte en aggressiv stil overfor modstanderne under valgkampen.
4) At hun nu ikke vil tage konsekvensen af nederlaget og acceptere, at hendes nye linje med at gøre KD til et mere ”verdsligt” parti, ikke fik opbakning.

Ikke højre-venstre

Men det handler ikke om at være højre- eller venstre-orienteret.
Byrådsmedlem Christian Bjerre, Herning, der var næstformand i partiet under Marianne Karlsmose, har også besluttet at nedlægge sit mandat i HB. Han er – til forskel fra Tove Videbæk – kendt for at tilhøre venstrefløjen i partiet.
– Jeg har hele tiden været fortaler for et bredt kristendemokratisk parti, så for mig handler det slet ikke om at alternativet skulle være et kristeligt interesseparti.
Men jeg tror ikke, at et rent familieparti har tilstrækkelig appel til vælgerne, siger han og hentyder til, at Bodil Kornbek på HB-mødet lancerede en ny plan: KD skal være Danmarks familieparti.
– Jeg tror ganske enkelt ikke, at partiets nuværende ledelse kan føre partiet tilbage til Folketinget. Derfor har jeg ikke lyst og engagement til at videreføre arbejdet i hovedbestyrelsen, siger Christian Bjerre, der fortsætter i Herning byråd og som partimedlem ”indtil videre”.
Han mener imidlertid, at der må oprettes et netværk af mennesker, som ønsker at diskutere, hvordan de kristne idéer kan få bedre indflydelse i det politiske liv.

Flere fronter

Bodil Kornbek siger, at det er ærgerligt, at nogen trækker sig, men det må man respektere, når man er uenige.
– Hvorfor vil du ikke diskutere din nye linje på et ekstra-ordinært landsmøde?
– Fordi vi lige har haft et i efteråret, og der er meget stor opbakning i HB til den strategi, vi har lagt i formandskabet.
– Men der var åbenbart ikke opbakning fra vælgerne…?
– Nej, men det skyldes, at vi ikke fik pakket vores vare godt nok ud. Kristendemokratiet er en ideologi, som ikke er kendt herhjemme endnu. Men ude i Europa er det en stor ideologi.
– Er det ikke klogt at imødekomme kritikerne og samle partiet, hvis man skal tilbage i Folketinget?
– Det er ikke HB, der ønsker splittelse. Der er masser af muligheder for at påvirke partiets politik gennem udvalg og evaluering på internettet, siger Bodil Kornbek.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Nyt parti

Frustrationen over Bodil Kornbeks og hovedbestyrelsens nye linje er imidlertid så stor i partiet, at nogle nu planlægger at stifte et nyt parti, – eller som de siger, at genoprette det Kristeligt Folkeparti, som tidligere var i Folketinget.
Tove Videbæk er også blevet kontaktet af flere, som ønsker hende med i dette.
– Jeg lytter naturligvis til de mange mennesker, der har henvendt sig. Og det varmer at mærke opbakningen.
Men lige nu er jeg ikke sikker på, hvad vi skal gøre. Vi har storkredsmøde i Vestjylland på torsdag og det er meget vigtigt, at vi drøfter det godt igennem, siger hun.
– For mig handler dette slet ikke om magtkamp. Det gider jeg simpelthen ikke være med i. Det handler om, hvordan vi bedst får en kristen påvirkning ind i det politiske. Det kan man gøre på rigtig mange måder. Og det må vi drøfte. Derfor er der brug for et kristent-politisk netværk, konkluderer hun.

Læs også her