Flere unge tror nu på Gud

Men troen er noget ofte overfladisk, og de unge mangler undervisning og forbilleder.Over halvdelen af alle teenagere siger, de tror på Gud. De bruger Gud til at fylde huller ud i deres videnskabelige verdensbillede. Men mange kan ikke sætte ord på deres tro, og de har svært ved at praktisere den.Det viser en ny undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik, der har fulgt 24 15-årige tæt gennem tre måneder. Undersøgelsen bygger videre på en spørgeskema-undersøgelse blandt 1200 teenagere.
Hvor kun 39 pct. af teenagere i alderen 13-16 år betegnede sig selv som troende i 1995, er det nu over halvdelen, der siger, at de tror på Gud – helt præcis 51 pct.
Men undersøgelsen ”Årgang 1992 – hvad har de gang i?” afslører også store ”huller” i de unges gudstro: Den tages frem, når der opstår en krise, eller den unge pludselig oplever ekstatisk glæde:
– Troen får således den samme funktion som Polyfila – den lukker huller, skriver forfatterne.

Byg relationer

Kirsten Grube er medforfatter – og udfordrer kirkens ungdomsledere til at involvere sig meget mere personligt i de unge:
– Relationer betyder rigtig meget for teenagere. Derfor handler det om, at præster og menighedsledere bygger relationer til de unge og fortæller den store historie med den lille historie – det vil sige sig selv.

Vis, hvordan man gør!

Kristne ungdomsledere kan ikke være mere enige:
– Det er en stor udfordring for kirken at udruste nok ledere, som investerer deres gaver og tid i andre, siger landsleder i Børne og Ungdoms Oase, David Mortensen.
Gideon Jacobsen fra Pinsekirken i Odense supplerer:
– Hvis flere teenagere skal gå fra at tro på noget, til at integrere troen i deres liv, så bliver de nødt til at se, hvordan man gør.
– Som ungdomspræst er det ikke nok, at jeg præsenterer troen som en teori eller et standpunkt; jeg må leve troen ud og gå i dialog med de unge frem for at komme med alle de rigtige svar, siger han.
Fra Indre Missions Ungdom lyder de samme toner, og her er man klar over omkostningerne:
– Kodeordet er tid – ledere, der investerer deres tid i teenagere, siger Landsungdomssekretær Anders Møberg.

Læs mere her