Deltag i debatten på nettet

Brug Internettet til at udveksle meninger og erfaringer om religiøse emner.Internettet udmærker sig bl.a. ved, at det giver så fantastisk mange nye måder at kommunikere på.Engang deltog jeg i et online kursus, hvor alle deltagerne skulle læse den samme bog med arbejdsopgaver til, og vi kunne så maile vores resultater og reaktioner til en central ’moderator’ (en person, som styrer og griber ind, hvis der er noget, der ikke går efter reglerne).
Alle mails blev herefter sendt ud til alle deltagerne. Dette er et eksempel på kommunikation, som foregår noget lig brev-kommunikation og e-mails.

Oplagt mulighed

En anden form for kommunikation er et forum. Dette er en ’hjemmeside’, hvor man kan komme med indlæg i en allerede igangsat diskussion, eller man kan selv starte en diskussion.
Der er forummer, hvor det mest drejer sig om erfarings-udveksling, og andre igen lægger vægten på menings-udveksling. Der kan være forummer for mødre, for kronisk syge, for bilejere, for diskussioner om livssyn, og forummer, som er tilknyttet et firmas hjemmeside.
For kristne, som ønsker at snakke med mennesker om tro, er disse forummer en oplagt mulighed. Hvis du fx finder et forum om religiøse forhold, har du der en gruppe mennesker, som har valgt at udveksle meninger om disse spørgsmål, hvad enten de er positive eller negative. Find fx forummer ved at søge i Google på ’forum religion’ eller ’forum kristendom’. Du kan kigge på, hvad folk har skrevet, som gæster. Men hvis du selv vil deltage med indlæg, skal du tilmelde dig forummet og logge ind.

Stik fingeren i jorden

Første gang du besøger et forum, er det klogt at stikke fingeren i jorden og fornemme, hvordan der kommunikeres her. Se på de andre indlæg, og prøv at aflæse stilen. For hvert enkelt forum er der også et regelsæt, som skal følges. Læs dem.
Diskussionerne er organiseret i ’threads’ (tråde), underindlæg til det første indlæg. I de forskellige forummer er der forskellige regler for, hvor længe man skal have været medlem for selv at kunne oprette en ny tråd.
Et eksempel på et amerikansk kristent forum er http://debatingchristianity.com/forum/. Kristeligt Dagblad har et dansk forum på www.religion.dk. Du finder også danske forummer på www.giraffen.dk, debatcafe.dk og Mingler.dk. I www.din-debat.dk fandt jeg dette indlæg:
”Der sker så mange forfærdelige ting i denne verden. Så hvorfor griber Gud ikke ind?
Hvorfor kommer Gud ikke frem som en stor mand på himlen over Washington og fortæller, hvordan menneskene skal opføre sig, og det imens samtlige TV-stationer ser det, og samtlige mennesker kan se og høre alt dette. (…)?”
Der var endnu ikke nogen kristne, der havde markeret sig i debatten, men mange interessante indlæg.
Så hvis man har tid, er det bare med at komme i gang med at blande sig i debatten rundt om på nettet.

Opret selv et forum

Enhver kan selv oprette et forum, og det er ikke specielt svært eller dyrt. Du skal have en hjemmeside (web-hotel eller gratis hjemmeside) og en webadresse. Så skal du installere og tilpasse et ”script”, det program, der indeholder og styrer forumet. Det kan hentes gratis på nettet. Og så skal du ellers gøre opmærksom på dit nye forum, så der kan komme deltagere til det.
Det er også oplagt at lave et forum på din kirkes hjemmeside, hvor både kirkens medlemmer og andre har mulighed for at give deres mening til kende.
Inden man beslutter sig for at oprette et forum, skal man være klar over, at der skal være en ildsjæl (moderator), som har tid og lyst til at overvåge samtalerne og skrive svar, hvor det er relevant, og også gribe ind, hvis der er noget, som er på kanten af reglerne. Der vil også kunne komme spørgsmål til præster og frivillige, som de skal ind og besvare, så man skal også tage stilling til, om der er ressourcer til dette.
Af Lars Krøgholt