Lammet har sejret
Dronning Margrethe afleverede Palmesøndag en smuk messehagel til Skt. Marie Kirke i Sønderborg med et stærkt påskebudskab.
Dronning har nemlig valgt at bruge det gamle kristne symbol det sejrende lam på forsiden af festhaglen.
Et lam med en sejrsfane – her den danske korsfane – symboliserer Jesus Kristus, der har sejret – som omtalt i Johannes Åbenbaring bl.a. 7, 9-10:
Der var en stor skare, som ingen kunne tælle, af alle folkeslag og stammer, folk og tungemål; de stod foran tronen og foran Lammet, klædt i hvide klæder og med palmegrene i hænderne. De råbte med høj røst: Frelsen kommer fra vor Gud, som sidder på tronen, og fra Lammet.
Det sejrende lam er også kendt som symbolet for Brødremenigheden i Christiansfeld, hvor det har teksten: Vort lam har sejret – lad os følge ham.
Med sin kunst har Dronningen gjort opmærksom på kristendommens kernebudskab. På bagsiden ses tornekronen med en blodsdråbe i midten.
Dronningen ankom til Sønderborg i sin egen togvogn, som hun overnattede i. Hun blev modtaget i Skt. Marie Kirke af sognepræst Stig Christensen, der var klædt i festhaglen under gudstjenesten. Både togstation og kirke var blevet undersøgt af bombehunde.
Det er meget usædvanligt, at Dronningen har valgt at skabe en messehagel til en almindelig sognekirke. Normalt er det domkirkerne og biskopperne, der står i første række.
Efter gudstjenesten vandrede Dronningen sammen med byens borgmester langs havnepromenaden til Sønderborg Slot, hvor Kong Kristian II var indespærret. Her fortalte Dronningen sammen med tre brodøser fra Selskabet for Kirkelig kunst om fremstillingen.
Messehagler i de liturgiske farver anvendes af nogle præster til de forskellige perioder i kirkeåret. En festhagel kan anvendes hele året.
Henri.