Krimi om kamp for fred og tilgivelse

Anne de Graaf har skrevet en spændende kristen kriminalroman.Det er ikke så ofte, man støder på en „kristen krimi“. En underholdnings- og spændingsroman med forbrydelse som motiv, men samtidig med en kristen løsning. Det finder man i Anne de Graafs nyeste bog på Lohses Forlag Hvor natten ender.Den er fyldt med spænding: kidnapning af en amerikansk fredsmægler, hans kone og søn, børnesoldater i Afrika, kampen om olie og diamanter som en modvægt mod fredsbestræbelser, korruption, kristne hjælpearbejdere, kærlighed, der udholder, tro og tvivl, kampen for at tilgive.
Men det er også en „fagbog“ eller faktabog i romanform. Anne de Graaf har formået i romanform at bruge sin enorme viden fra rejser i Afrika, interviews af tidligere børnesoldater, deres forældre, traumeterapeuter og medarbejdere fra UNICEF og UNHCR. Hun kender og beskriver dele af Sudans, Tanzanias, Kenyas, Libyens, Mozambiques og flere andre afrikanske staters moderne historie med borgerkrige, indbyrdes krige og flugtstrømme. Et stykke journalistisk arbejde er blevet til en spændingsroman med klart kristent indhold.
Miriam, Owen og Martin lever et lykkeligt familieliv i San Francisco. Owen er ofte på farten som international fredsmægler og har netop kronet et vigtigt arbejde med fredstraktaten i Mozambique efter 30 års borgerkrig. En tiltrængt ferie venter i Afrika for hele familien. Under en safaritur falder de i hænderne på en gruppe lejesoldater. De tre bliver skilt fra hinanden, og et mareridt begynder. Owen holdes indespærret i et bur. Martin oplæres til børnesoldat, mens Miriam flygter og slutter sig sammen med en gruppe deserterede børnesoldater. Det bliver en lang rejse gennem Afrika for at finde Martin og Owen, men også en rejse ind i sig selv for at genfinde Gud, som hun ellers havde afskrevet.

Krimi med mange ingredienser

Det er en roman fyldt med gudstro, men også med tvivl. En roman om at tilgive og elske sine fjender, men også om hukommelsestab og traumeterapi.
Sammen med hovedhandlingen løber en parallelhistorie, der langt ind i bogen tilsyneladende intet har med hovedhistorien at gøre, og som længe virker irriterende, men vi forstår senere formålet, da de to historier krydser hinanden og bliver til én.
Romanen er velskrevet og har ingen problemer med at holde læseren fanget. Den har alle krimiens ingredienser og så har den kristne løsninger. Ind imellem hælder den for meget mod triviallitteraturen med de „umulige“ løsninger, men med Gud er de naturligvis mulige.

Anne de Graaf er født i San Francisco og har stu-deret på Stanford Universitet. De sidste 20 år har hun boet i Irland og Holland. Hun er forfatter med mere end 80 bøger bag sig, oversat til mere end 50 sprog, men hun har også arbejdet som journalist for det hollandske pressebureau. Romanerne „Hidden Harvest“ er bygget på virkelige hændelser blandt kristne i Polen. Hun har vundet flere litte-rære priser. På dansk kender vi hende bedst fra hendes børnebibel (udg.a. Scandinavia), hendes børnebøger om bibelske personer og for hendes gendigtninger for børn af en række klassikere, men også for hendes roman „Brød på vandet“. Siden 1987 har hun rejst meget i Østeuropa og Afrika og boede i en tid i en flygtningelejr i Tanzania med mere end 50.000 flygtninge, hvoraf over halvdelen var børn. (Foto fra annedegraaf.com)

Anne de Graaf:
Hvor natten ender
440 sider • 299,95 kr.
Lohse