Global Team i Nagaland…

Følg unge fra ”Global Team” på ture til Nagaland, Papua Ny Gunea og Honduras på Udfordringens ungdomssider.I fire måneder har syv unge danskere besøgt forskellige kontinenter og unge fra andre kulturer. Nu får vore læsere muligheden for at komme med på rejsen.De er unge, de er baptister, og så er de rejselystne. Tilsammen danner de syv unge holdet Global Team.
I slutningen af marts måned ankom holdet til staten Nagaland i det nordøstlige Indien.
– Nagaland adskiller sig markant fra resten af Indien, da 98 % af statens befolkning er kristne, og ikke hinduer som de fleste indere. Derudover er der strikse indrejsepåbud. Det betyder, at turister og andre udefrakommende er et forholdsvis sjældent syn for nagaerne, fortæller Christrine Strøm fra Global Team.

Mødet med nagaerne

Danskerne blev mødt med åbenhed og gæstfrihed af befolkningen i Nagaland.
– Vi følte os meget velkomne. Nagaerne er et stolt folkefærd, de ser det som en ære at tage godt i mod os, men føler alligevel mindreværd. Nogle af de unge vi mødte i løbet af de to uger i Nagaland, var derfor meget generte og skulle have lidt tid, før de fortalte om sig selv, deres kultur, og livet som ung i Nagaland, siger Christine, der sammen med holdet også besøgte præste- og missionærskolen ”Oriental Theological Seminary”(OTS).De unge på OTS var imidlertid ikke generte, og Christine fortæller:
– At være sammen med de studerende, gav os rig mulighed for at lære, hvordan det er at være ung i Nagaland. Mange af de studerende, jeg snakkede med, var især interesserede i at høre om Danmark, vores kultur og hvordan vi oplevede Nagaland og nagaerne.
Christine mener, at nagaernes interesse for holdets oplevelser og ønsket om at møde nye kulturer, bunder i, at de fleste studerende på OTS drømmer om at blive udsendt som missionærer.
– Nogle vil gerne rejse tilbage til deres hjemegn, andre til nabolandet Myanmar (tidl.Burma) og andre drømmer om Afrika som missionssted, fortæller hun.

Sportsuge på OTS

Da Global Team besøgte Oriental Theological Seminary (OTS), havde eleverne netop overstået semesterets eksaminer. Teamet kunne derfor deltage i den årlige sportsuge, som var gået i gang, dagen inden de ankom.
– Vi blev inddelt på de forskellige hold. Programmet bød på volleyball, kuglestød, ædekamp og fodboldkampe. Morten fra Global Team var som eneste danske deltager en smule presset i sidstnævnte disciplin, da de første måneders rejse ikke indeholdt de store sportsudfoldelser, siger Christine.

Mathi

Naganeseren Mathi.
Foto: Global Team..

En af de unge nagaer faldt i god snak med Christine, hun hed Mathi.
– Da hun præsenterede sig som ”Mathew”, skulle jeg lige bede om navnet igen. Hun var ikke klar over, at den naganesiske udtale af hendes navn, var et engelsk drengenavn. Heldigvis tog hun det med et stort grin, og bunden var lagt for en dejlig dag i hinandens selskab, siger Christine og fortæller, at Mathi er en typisk studerende først i 20’erne. Hun læser andet år på OTS, og kan kalde sig kandidat i teologi om et år.
Selvom 98 % af nagaerne er kristne, oplever Mathi et helt konkret behov for at fortælle sine jævnaldrene om Jesus. Mange af hendes tidligere skolekammerater er ikke kristne, eller også mangler de viden om den kristne historie.
– På mange måder minder de unge nagaeres tro om den danske måde at være kristen på. Mange går kun i kirke til jul og andre højtider, men ellers lever de ikke et praktiserende trosliv, siger Christine.
Mathi håber derfor, at hun efter tre år på OTS, vil være bedre rustet til at fortælle om Jesus.
Efter to uger i Nagaland, tager Global Team videre til Papua Ny Gunea…