Ny valgmenighed i Nordsjælland

Lang strid i Melby Sognekirke er formentlig slut. Medlemmer af Melby kirke i Nordsjælland opretter nu Nordsjællands Valgmenighed. Etableringen markerer kulminationen på en årelange kirkestrid i Melby.

Dialogcentret har prøvet at mægle mellem parterne. Her ses centerleder Jens Linderoth med sognepræst Olafur Olafsson tv. og menighedsrådsformand Niels Jørgen Ebbensgaard th. (Foto: Dialogcentret)

Striden har angiveligt stået mellem ”liberale” og ”bibeltro” medlemmer, de liberale støttet af menighedsrådet, de bibeltro af præsten Olafur Olafsson. I lokale medier er præsten ofte blevet anklaget for at være fundamentalist.

Usund gruppedynamik

Dialogcentret i Århus har i flere år været involveret i konflikten – dels ved mægling mellem parterne og dels for at advare mod nyreligiøse kræfter, som man mente var på spil i kirken. Centret har forsvaret Olafsson med, at han blot fremhæver centrale ting i kristendommen, og advaret mod ”usunde gruppedynamikker”, der allerede kort før Olafssons ansættelse i 2004 skabte et fælles fjendebillede af præsten.
Selv oplever han, at flertallet i menighedsrådet ikke har villet tage ønsker fra sognebåndsløsere og ”landliggere” til efterretning:
– Det er, som om de tror, at fordi de har flertal i menighedsrådet, så er det demokrati, siger han til Kristeligt Dagblad.
Olafsson har samlet en menighed på mellem 60 og 100 personer til søndagsgudstjenester. Nu løses den fire år lange strid så ved, at Olafur Olafsson og hans menighed overlader magt og penge til sognekirken og danner egen valgmenighed. Som valgmenighed er de stadig en del af Folkekirken, men skal selv betale deres præst. Valgmenigheder gør blot brug af lov nr. 204 af 1972, også kaldet Valgmenighedsloven.

Præst for
to menigheder

Olafur Olafsson har fået tilbudt en stilling ved en anden valgmenighed. Men da det ikke er en fuldtidsstilling, mener han godt, han kan være præst for begge menigheder. Planen er, at valgmenigheden skal mødes i Melby kirke, når sognemenigheden ikke bruger den.