Pinsen åbner nye muligheder

Ifølge Bibelen blev Helligånden udgydt over alle mennesker på pinsedag. Nu gælder det om at udnytte den guddommelige ressource.
Højtider har det med at forsvinde i højttravende ævl og tomme traditioner. Jul bliver til julegaver, påske til påskeharer og pinsen til at drikke sig en pind i øret – for om muligt at se pinsesolen danse.

Svend Løbner

Og forvilder man sig ind i en kirke, kommer man ofte mere forvirret ud, end da man kom ind. Det gælder især pinsen, som kun en tredjedel af danskerne ved, hvad handler om (FrikirkeNet, maj 2006).
Det er ærgerligt.
For alle kristne højtider fejrer ifølge Bibelen, at Gud kommer os ved som mennesker. Julen, at han kom ned til os, påsken, at Jesus førte os til Gud, og pinsen, at Helligånden udruster os med kraft til at leve livet og gøre en forskel for andre mennesker.

Guds inderste væsen…

Nu er Helligånden ikke en hr. hvem som helst. Faktisk er Helligåndens komme til jorden pinsedag næsten en større begivenhed, end da Jesus kom juledag – men sådan kan man naturligvis ikke spille personerne i Treenigheden ud mod hinanden.
Men for forståelsens skyld: Jesus kom for at vise, hvem Gud er. Han giver Gud krop, så at sige. Men Helligånden er Guds ånd og som sådan hans eget inderste væsen. Han er substansen af Guds personlighed. Sikke en værdi, at øse ud over alle mennesker!

»Den, der tørster, skal komme til mig og drikke. Den, der tror på mig, skal det gå, som Skriften siger: ›Fra hans indre skal der rinde strømme af levende vand.‹
Jesus i Johannes 7:37 (Akvarel af Kirsten Rasmussen, cArts.dk)
…inde i dig og mig

For mens Jesus kom som et lille barn og levede på jorden i en begrænset tid som menneske, blev Helligånden på pinsedag udgydt over alt kød og er stadig fuldt virksom på jorden. Selv om det snart er 2000 år siden, han blev hældt ud over menneskeheden.
Og for at trække sammenligningen til det yderste: Når mennesker tror på Jesus og tager imod hans betaling for deres synder, får de kontakt med Gud og kan leve i relation med ham både nu og i evigheden. Men når mennesker tager imod Guds hellige ånd, kommer Gud selv ind i dem og lever og virker med kraft fra deres indre for at hjælpe deres medmennesker og føre dem til Gud.

Tænke og føle som Gud

Og det er her pinsens fantastiske potentiale kommer ind. På grund af det, der skete pinsedag, kan alle mennesker nu rumme Guds fantastiske kraft – ikke blot studere Gud på afstand, heller ikke alene tro på Jesus i hjertet – selv om det jo er fantastisk – men erfare Gud selv i tanker, følelser og vilje.
Opleve inspirationer, vi ikke have en chance for at udtænke selv.
Føle kærlighed for mennesker, vi ellers kun har en kold skulder tilovers for.
Og at få et skub til faktisk at føre det ud i livet, vi har drømt om i mange år.
Alt det har Bibelen en masse at fortælle om.
Bibelen er nemlig ikke som andre religiøse bøger blot en lovbog eller digtsamling. Det er også en masse løfter om, hvad Gud vil gøre for os, i os og med os – og en vejledning i, hvordan vi forløser og kanaliserer den guddommelige kraft.

Her er et par tips:

1. Bed frimodigt Gud om at fylde dig med sin hellige ånd. Det kan lyde dristigt – men når du har taget imod påskens budskab om tilgivelse, er vejen til Gud banet, og du er klar til at modtage pinsens budskab om forvandling.
2. Tag imod som et lille barn. Denne tillidsfulde og vovede tro, som kendetegner børn, bliver af Jesus fremhævet som måden, vi tilegner os Guds gaver på. Så ræk ud, luk op og sig tak!
3. Sig det, der kommer til dig. Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med. Helligånden kan komme med følelser, så du kommer til at le eller græde. Helligånden kommer med tanker, som du kan bede eller fortælle til andre mennesker. Og bliv ikke overrasket, hvis der kommer nogle ord, du ikke forstår (tungetale). Sig dem bare. Det vigtige er, at der kommer et flow – ligesom et barn pludrer løs, inden det lærer at tale.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kreativ inspiration

Herefter vil der flyde en strøm af kreativ inspiration. Og hvem kan ikke bruge lidt mere overskud i hverdagen? Ligesom vi magter meget mere, når vi er glade, så fylder Helligånden os med kraft, så vi har mere kærlighed, mildhed og tålmodighed, end vi plejer.
Og skulle der opstå situationer, hvor vores menneskelige evner og muligheder ikke rækker til – så forvent det overnaturlige. Med Helligånden har vi jo med Gud at gøre. Han er Guds inderste væsen. Og han er ekspert i mirakler. Når han får frit spil, kan det utrolige ske.

Svend Løbner er journalist og frikirkepræst i Vejen. Han har desuden eget firma, cPress.