Søndagsskoler vil stadig lege med

Trods 125 år på bagen og vigende medlemstal er Folkekirkens søndagsskoler stadig livskraftige.Når Folkekirken stadig har fire ud af fem danskere som medlemmer, så skyldes det bl.a.
søndagsskolerne.

Bent Molbech Pedersen satser på at starte flere nye søndagsskoler i Danmark.

Det mener Kurt E. Larsen, der er lektor i kirkehistorie og forfatter til en bog om dansk kirkehistorie i det 20. århundrede.
– Jeg tror, rigtig mange har gode oplevelser fra søndagsskolerne. For nogle er det blevet en indgang til kirkeligt engagement som voksne. Og for en del af de mere passive folkekirkemedlemmer er søndagsskolerne måske lige netop det, der afholder dem fra at melde sig ud. Fordi de stadig oplever et tilhørsforhold til kirken, siger han.
Forrige weekend kunne Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler fejre 125-års jubilæum sammen med over 1800 jubilæumsgæster i Vejle.

Alle gik i søndagsskole

I dag omfatter søndagsskolearbejdet 421 søndagsskoler, børneklubber og juniorklubber, og det anslås, at ca. 7.500 børn deltager aktivt i arbejdet. Det er dog intet i forhold til 1950’erne, hvor søndagsskolerne oplevede en storhedstid med 1632 søndagsskoler, flere end 6000 frivillige ledere og 87.800 børn.
– Det var især på landet og i de mindre byer, søndagsskolerne havde fat i befolkningen. Der var ikke så mange andre fritidsaktiviteter for børnene at gå til, og mange steder gik så godt som alle børn i søndagsskole, forklarer Kurt E. Larsen.
Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler blev i 1883 oprettet af Indre Mission.
Søndagsskolernes landsleder Bent Molbech Pedersen ser gerne, at flere folkekirkelige klubber vil drage nytte af søndagsskolernes mangeårige erfaring. Inden længe lancerer søndagsskolerne en helt ny rullende søndagsskole, der skal turnere rundt i landet.
– Vi køber en ladbil og en trailer, som vi fylder med hoppeborg, cykler og alt mulig andet sjov. Og så kører vi ud og holder børneklub der, hvor der ikke er én i forvejen, afslører landslederen.