Katolikker og frikirker sammen i Østrig:
EM har rystet de kristne sammen

Fælles samarbejde om EM-fremstød i Wien åbner de kristnes øjne for hinanden i Østrig.En historisk storsatsning på ”Økumenisk evangelisation” under EM i Wien – med den katolske kirke som hovedsponsor for et fællesprojekt med pinsevenner, baptister, karismatikere etc. er aflyst pga. sikkerhedshensyn. Et planlagt open air-møde for 15.000 EM-besøgende lørdag blev af politiet ændret til en indendørsgudstjeneste for bare nogle tusinde.
Men Wiens kristne ledere er lige entusiastiske.
Den lovede tilladelse blev trukket tilbage bare 10 dage før den første kamp i EM. Politiet havde ikke ressourcer til at beskytte løsøre – telt, scene, storskærm osv., mod eventuelle hooliganangreb, hed det sig.
– Vi havde ansøgt i god tid og gang på gang fået mundtlige løfter, fortæller den katolske kirkes præst Michael Scharf, en af drivkræfterne på den økumeniske platform, som i et års tid har arbejdet på, at kristne fra alle sammenhænge sammen skulle gå ud på Wiens gader og fortælle om Jesus. Alle iklædte røde veste og med samme ”traktat” – et ”hånd-fodboldspil” med evangelisk tekst.
– En så bred enhed har vi ikke haft her siden reformationen, siger en glad Michael Scharf.
Det begyndte med, at det østrigske fodboldforbund bad Wiens kardinal Christoph Schoënborn om at arrangere en fællesgudstjeneste under EM.
– Kardinalen ville først have alle med, også frikirkerne, fortsætter Scharf, som er missionsansvarlig i Wiens katolske stift.
Entusiasmen var stor fra alle sider. Man startede ”Christen am Ball” som betyder ”Kristne har bolden” dvs. som er med der, hvor det sker.
Man planlagde en ”fredszone”, et telt med koncerter, café, storskærm m.m. lige uden for den officielle ”fan-zone” i Wiens centrum.
Og man fik tilladelsen, men som altid mundtligt. Wiens myndigheder sikrer sig altid ved ikke at give skriftlige tilladelser før nogle få uger inden arrangementet, forklarer Michael Scharf.
Det virkede, som om politiet var bange for, at der skulle blive ballade. Teltet måtte flyttes til et mindre torv og open air-mødet ind i katedralen.
Den inddragede tilladelse udløste protester i de østrigske medier. Tv og aviser engagerede sig og ville have de kristne med til EM. Det fik ikke myndighederne til at ændre mening, men det hjalp evangelisationen. Nu forventede folk at møde kristne på gaderne.
– Det har aldrig været så let at tale med folk om Gud, siger Bruce Clewett, som i 30 år har været leder af Ungdom med Opgave i Østrig, og som har stor erfaring med gadeevangelisation.
– Vi mødes slet ikke med samme kynisme som tidligere, og folk havde seriøse spørgsmål. Blandt lederne for ”Kristne har bolden” råder stor enighed om, at selv om man mistede tilladelsen, så har man ikke forladt ”marken”. Den samlede EM-satsning ser man som startsskuddet for en samlet kristen front i Østrig.
– Vi i frikirkerne frygter måske, at de små bliver opslugt af de store ved økumenisk samarbejde, siger Walter Bösch, præst i pinsekirken.
– Men min oplevelse er, at vi alle elsker Jesus og vil gøre ham kendt i Wien!