Kamp med uopgjort skyld

Den afghansk-amerikanske forfatter Khaled Hosseinis internationale bestseller Drageløberen fortæller en gribende historie om to drenges venskab, der bringes til ophør med en forbrydelse.Historiens vendepunkt kommer, da fortælleren Amir ser, at vennen Hassan bliver voldtaget, og han ikke tør gribe ind, men flygter. Han føler skyld, som han forsøger at „fortrænge“ ved at pådrage sig mere skyld, og skylden forfølger ham, da han sammen med sin far må flygte fra Afghanistan pga. russernes invasion. Og som voksen kæmper han, først i USA, dernæst tilbage i Afghanistan under taliban-styret og endelig igen i USA med at få sonet sin skyld. Hvilket så også lykkes – på den (meget) hårde måde.
Det er en historie med masser af religiøst (islamisk) og moralsk – og politisk – tankegods, og det er lykkedes instruktøren Marc Forster at få det væsentlige med, selv om han har formildet historien. Skuespillerne er velvalgte og spiller godt. Fremhæves må en afghansk dreng fra en skole i Kabul; han formår at gøre rollen som den selvopofrende Hassan med det udprægede tjenersind troværdig.
Man kunne have frygtet, at den centrale voldtægtsscene ville blive udpenslet i filmen, men det sker lykkeligvis ikke – faktisk antydes den kun. Godt det samme, for der er scener nok, der er ubehagelige at overvære, og som er med til at gøre Drageløberen til en roman og en film, man ikke glemmer med det samme.
Et plus på dvd’en er ekstramaterialet om ord og billeder i Drageløbe-ren, som uddyber bl.a. baggrunden for romanen/filmen og nogle af dens hovedtemaer.
Niels Jørgen Vase

Drageløberen
122 min.
Sandrew Metronome