Fakta: Somaliland

Geografi:

Somaliland er et land på størrelse med England og ligger på Afrikas ”horn” med Djibouti mod vest, Somalia mod sydøst, Etiopien mod sydvest og Adenbugten og den arabiske halvø mod nord. Landets nordlige del er frodig med bjerge i op til 2100 meters højde. Mod syd er landet flad ørken.

Historie:

Somaliland er tidligere britisk koloni og blev selvstændig den 7. juni 1960. Somalia var en italiensk koloni og blev selvstændig tre uger senere, den 1. juli 1960. Det tidligere Britisk Somaliland fik en stedmoderlig behandling i det nye Somalia og mente ikke, de fik den retmæssige repræsentation i parlamentet. Derfor gjorde området med Hargeisa som hovedsæde i 1980’erne oprør mod den somaliske regering i Mogadishu. Det førte til adskillige gengældelsesangreb, som kulminerede i bombningen af Hargeisa i 1988.
Somaliland rev sig endelig løs fra Somalia i 1991 og erklærede sig som den uafhængige republik Somaliland. Samtidig var Somalia i krise, og diktator Siad Barre måtte tage flugten. I dag er Somalia et land i opløsning med reel borgerkrig mellem fem klaner.

Befolkning:

Somalia har i alt 9,1 mio. indbyggere med yderligere 5 mio. spredt som flygtninge og indvandrere i det øvrige Afrika og verden. 85 pct. af befolkningen er somaliere, resten er enten bantu eller arabere. Somali er det officielle sprog for både Somalia og Somaliland. Mange kan desuden snakke arabisk og – nødtvungent – engelsk. Somalia og Somaliland er sunni-muslimske. Somaliland har i dag ca. 3,5 mio. indbyggere.

Politik

Ingen af verdens lande har officielt anerkendt landet, selv om det er demokratisk organiseret med hele seks partier og et over- og underhus, der inddrager de traditionelle familieklaner. Somaliland afholdt landets første frie præsidentvalg i 1997.

International
Aid Services

International Aid Services i Danmark er pinsekirkernes hjælpeorganisation og har et vidtforgrenet hjælpearbejde i verdens brændpunkter. Der er 50 pinsekirker i Danmark.
Mange af hjælpeprojekterne er støttet af danske udviklingsmidler gennem Danida.
Rent drikkevand, næringsrig mad, medicin og lægehjælp, uddannelse og jobtræning – det er bare nogle af de udviklingsprojekter, som drives gennem International Aid Services i store dele af verden.
IAS arbejder fortrinsvis i Afrika med fokus på bl.a. Uganda, Somalia, Somaliland, Sudan, Nigeria, Kenya og Tanzania.

Læs mere her