Hvad har efterskolenbetydet for dig?

Når man går på efterskole er der sjov og ballade, undervisning og fællesskab.
Men hvad betyder det egentlig, når man så kommer hjem? Vi har spurgt fire tidligere
efterskoleelever, hvilken betydning efterskolen har haft i deres liv.

(Til venstre) Natalie Skov Olesen er 19 år. Hun har gået i 9. klasse og på FRONT-linien på Rudehøj efterskole.

(Til højre) Karina Kjærgaard Kristiansen er 16 år. Hun har gået i 10. klasse på Frøstruphave Efterskole.

Uh, det har været en god oplevelse i mit liv! siger Natalie Skov Olesen.
Det første der springer frem i mine tanker, er mine gode venner fra de 2 år. De venskaber er en stor gave, og jeg føler stadig, at det er noget helt specielt at samles med dem, selvom det er 2 år siden, jeg stoppede. Det er nok fordi vi levede så tæt, så og støttede hinanden under sygdom og lavede så meget skørt sammen.
Jeg ved, at efterskolen gjorde mig klar til at komme i gymnasiet og ud i den virkelige verden. Nu har jeg gået på kristne friskoler det meste af min barndom, så efterskolen var en åbner til de ikke-kristne. Vi blev samlet 90 mand fra alle kanter af Danmark under et tag, og det møde og den vandring i et/to år med de mange forskellige typer af mennesker gjorde min horisont bredere, idet jeg så, hvor forskellige liv er. Det gav en blidere overgang til gymnasiet, hvor der er få kristne og mange ikke-kristne.

Året på efterskole var nok det bedste år i mit liv. siger Karina Kjærgaard Kristiansen.
Det er måske store ord, men mange har det faktisk sådan efter et efterskoleophold. Det har betydet, at jeg har fået en hel masse nye venner, som jeg nu går rundt og savner.
Jeg har også haft flere oplevelser på dette ene år end nogensinde før. En anden ting, som fyldte en stor del, udover det sociale, var troen på Gud.
Jeg har fået rigtig meget ud af at have gået på en kristen efterskole, fordi jeg selv har fået en mere personlig tro. Og jeg har altid haft nogle omkring mig, der ville snakke om tro.
Så jeg er fuldstændig enig med dem, der siger at: ”Efterskole må man ikke gå glip af!”
Derfor er jeg utrolig glad for, at jeg besluttede at tage på efterskole i 10. Klasse.

Rune Hansen er 18 år. Han har gået i 9. klasse på Sydvestjyllands efterskole og på FRONT-linien på Rudehøj efterskole.

Det at være på efterskole har været en fantastisk oplevelse for mig.
I 9. klasse gik jeg på Sydvestjyllands Efterskole, og i 10. gik jeg på FRONT, en alternativ 10. klasse, på Rudehøj Efterskole.
Begge år var på hver deres måde helt fantastiske.
Jeg har på ingen måde fortrudt, at jeg valgte at gå på to forskellige efterskoler. Det har givet mig forståelse for forskellige kristne kredse, men også for forskellige slags mennesker.
Jeg har ufattelig glæde af at gå på efterskole, det har været to meget velsignede år, og det har lært mig meget om min identitet.
Jeg har fundet ud af, hvem jeg er blandt mennesker, og ikke mindst hvem jeg er i forhold til Gud.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Luise Hellesøe Hansen er 18 år.
Hun har gået i 10. klasse på efterskolen Kildevæld.

For mig har det at komme på efterskole betydet, at jeg har fået mulighed for at se, hvordan det er at bo et andet sted end derhjemme, og det at jeg havde mulighed for at være i det sociale fællesskab og se, hvordan det var.
Det har betydet, at jeg har fået det år i mit liv, som jeg kigger tilbage på med glæde i øjnene. Jeg har mødt nogle dejlige mennesker og fået en dejlig kæreste, som jeg ikke havde haft, hvis jeg havde fortsat direkte i gymnasiet. Jeg har fået mulighed for at komme ind på dem fra en anden vinkel, end hvad jeg har været vant til fra før. Man opbygger sociale fællesskaber og er sammen med dem 24-7.
Det har været godt med en efterskole med et kristent fællesskab, så vi har kunnet komme til Gud og bare har prist ham i tilbedelse.
Alt i alt, så har det været et skoleophold for livet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: