Meditationens mirakel

Da jeg for første gang trådte ind på et meditationshold i det lokale fitnesscenter, var jeg som kristen noget skeptisk.Ville jeg mon blive bedt om at knæle for Buddha og råbe Hare Krishna-mantraer i Transcendental Meditation, mens jeg underskrev en indmeldelsesblanket til Scientology? Næh. Instruktøren bad mig blot om at trække vejret roligt og regelmæssigt.

Det virker som om, at meditation med tiden har mistet meget af sin ny-åndelige dimension og er kommet helt ned på jorden. Flere og flere bruger 10-30 minutter hver dag på at lukke øjnene og ’være væk’. Det giver ro, koncentration og overskud i en travl hverdag med vasketøj, madlavning, papirarbejde og trafikpropper.
Kristne kalder meditation for bøn, hvor Gud er i fokus. Gudstjenestens højtidelige bønneperiode bliver en indre nulstilling, som giver energi til at starte på den næste uge. Mange oplever åndelige højdepunkter på fx bibelcamping, ungdomslejre eller rekreationsophold, fordi de fysisk bliver trukket ud af hverdagen og ind i en indre refleksion. Man bliver egocentreret og lyttende, og jeg’et kommer til syne.

Meditation er vi egentlig allerede vant til, f.eks. når vi lytter til vores yndlings-popsang i radioen, eller stirrer op på himlens skyer, eller fæstner blikket på kakkelovnens flamme. Vi stopper op og suger øjeblikket til os. For hvert dybt åndedræt kan man nærmest se et nyt landskab, ligesom et tæppe, der ændrer kontur hver gang, man kører hånden over det.
Og videnskaben bekræfter det. Meditationens afslapningsteknikker dokumenteres at forbedre livskvaliteten og forlænge livet. Lægerne anbefaler nu meditation til at forebygge, lindre eller behandle f.eks. hjertesygdomme, kræft, aids, nedsat frugtbarhed og psykiske lidelser som depression og hyperaktivitet. Meditation indstiller efter sigende hjernen fra at være i flugttilstand til at være afslappet og positiv.

Der kan være store velsignelser gemt i ensomheden. Så sluk mobiltelefonen og tv’et. Gå i stedet en tur i naturen, eller sæt en cd på og sæt dig i sofaen …og nyd den larmende stilhed.