Nordens største evangelist er død

Den utraditionelle og dynamiske Aril Edvardsen blev kun 69 år.Nordens største evangelist, Aril Edvardsen, døde lørdag i Kenya, efter at have afsluttet endnu en stor kampagne søndag – denne gang på det muslimske Zanzibar.

Aril Edvardsen brugte sit liv på at formidle evangeliet til millioner af mennesker.

Hans kone Kari var i forvejen rejst fra Zanzibar til Mombasa i Kenya for at rekreere sig efter kampagnen.
Aril var blevet syg nogle dage forinden og døde lørdag eftermiddag af et hjerteanfald. Han blev kun 69 år.
Sønnen Rune Edvardsen, som har overtaget ledelsen i Norge, rejste straks til Kenya.

Grundlagde Sarons Dal

Aril Edvardsen grundlagde organisationen ”Troens Bevis” i Sarons Dal i Kvinesdal i sydvest Norge.
Her opbyggede han Troens Bevis Bibel og Misjons Institutt og samlede tusinder i en stor hal, tegnet af den danske arkitekt Jørgen Vium Olesen, der grundlagde Udfordringen.
Herfra drev Aril Edvardsen et omfattende missionsarbejde, specielt rettet imod ulandene – og ikke mindst den muslimske verden, bl.a. gennem satellit-tv programmet Miracle på arabisk.

Socialdemokrat

Aril Edvardsen blev født 15.11. 1938. Hans far var kirketjener i den norske statskirke. Allerede som lille dreng så Aril sig selv tale til enorme skarer af mennesker.
Som ung var han formand for den socialdemokratiske ungdomsforening, AUF. Han spillede til dans som en lokal cowboy sanger. Og livet igennem beholdt han en særlig tilknytning til arbejderbevægelsen. Jævnligt talte politikere på hans kristne stævner.
Allerede som 17-årig giftede han sig med klassekammeraten Kari. Da hun lå på sygehuset for at føde, tog Aril med en ven til møde, hvor han blev troende kristen – og det blev starten på et eventyrligt liv.

Gud kaldte i 1960

I 1960 oplevede han konkret Guds kald til at evangelisere i hele verden gennem indfødte missionærer. Han gik straks i gang – med tomme hænder.
I dag underholder Troens Bevis Verdens Evangelisering omtrent 1.000 indfødte missionærer.
Han skrev et brevkursus ”Det nye liv” som i dag er oversat til 60 sprog og Troens Bevis driver i dag 16 brevskolekontorer i 13 lande. Millioner af mennesker har skrevet til denne brevskole, som også findes på Internettet.
Gennem de sidste 40 år har Aril Edvardsen skrevet over 60 bøger, som er oversat til flere sprog. Nogen med oplag på over 100.000. Udover de åndelige bøger, skrev han et 4-binds værk om arkæologiske fund, der bekræfter Bibelens historieskrivning.
Gennem opkobling til en satellit, sendes der nu 24 timers dagligt tv fra Sarons Dal, samt via Internettet. Også her var Aril Edvardsen forud.

Fredskonferencer


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den kristne evangelist nød stor anerkendelse blandt muslimske ledere. Efter Muhammed-krisen engagerede Aril Edvardsen (t.h.) sig i en Freds- og harmonikonference i Norge. Her er han med Dr. Sheikh Abdul Hafeez Malik, som var en af hovedtalerne.

Aril Edvardsen havde en evne til at trænge igennem, hvor dørene var lukket. Det gjaldt bl.a. i de arabiske og kommunistiske lande.
Han nød stor respekt hos statsmænd så vel som hos mange muslimske ledere.
De senere år deltog Edvardsen i flere fredskonferencer mellem religiøse og politiske ledere rundt om i verden.

Folketaler

Aril var folketaler. Både i Norge og i udlandet kunne han samle tusindvis af mennesker og forklare det kristne budskab på en måde, som udfordrede til omvendelse.
Ingen normand har talt til så mange – hverken personligt eller via massemedier.

Karismatisk

Aril Edvardsens passede ikke ind i hverken statskirken eller pinsekirken.
Han oprettede sin egen organisation, som var karismatisk og gik på tværs af kirkerne. Det førte i starten til megen kritik fra de andre kirkeledere, men de seneste år skete en forsoning med mange af dem, der tidligere har talt dårligt om ham.
Han var med i ledelsen for både ICCOWE – International Charismatic Consultation on World Evangelism, og European Charismatic Leaders Conference.
I ca. 2 år var han med både i repræsentantskabet for Det Norske Bibelselskab, og Lausanne komiteen (for evangelisation) i Norge.
I 1990 var Aril Edvardsen formand for Arbeidsudvalget for Sørlandets TV2, som forsøgte at få det nye TV2 til Kristiansand.
I 1992 ble Aril Edvardsen udnævnt til æresdoktor ved Washington State & Oregon Triune University for ”Life Achievements in World Evangelism”.
Aril Edvardsen var også med i ledelsen for Church Growth International, som dr. David Yonggi Cho, er formand for.


Artiklen fortsætter efter annoncen: