Sjov måde at tage på udflugt i fortiden

Rundt om i landet findes en lang række gådefulde fortidsminder, som traditionelle rejseguider og turistbrochurer konsekvent springer over.

Poskær Stenhus i Mols bjerge omtales normalt som Danmarks største runddysse – altså et gravmæle fra vikingetiden. Men der er ikke fundet skeletter. Og måske var det et stjerne-observatorium, hvor man i oldtiden registrerede bl.a. jævndøgn og solhverv. Måske var det et tempel for oldtidsmenneskenes dødskult.

Men det gør Søren Olsen ikke i denne bog, hvor han fortæller om 80 af dem.
Søren Olsen har tidligere forfattet andre rejsebøger for bl.a. Politikens Forlag, men denne her har han selv udgivet.
Meget af fortiden findes jo i forbindelse med kirker, så derfor har bogen speciel interesse for Udfordringens læsere. Og Søren Olsen behandler religionen respektfuldt og samtidig med tilpas humor, hvor det er tiltrængt.
Blandt fortidsminderne er en kirkegård, hvor samtlige afdødes hjerner er fjernet, og en anden, hvor kvinder og mænd ligger adskilt. Odins alter, offersten på Møn, det hellige træ ved præstø, Hamlets grav på Djursland, et sogn begravet i sand, et fallossymbol i en kirke og kysse-sekten på Mors er andre seværdigheder.

Mystiske minder

Mange af de lokaliteter, der er med i Udflugt til fortiden, sætter grå hår i hovedet på arkæologer og historikere. Forfatteren beretter om adskillige fortidsminder, som ikke findes i de officielle historiebøger. – Men enhver kan opleve dem ved selvsyn ved at følge forfatterens rejsebeskrivelse, som også har GPS-koordinater.
Blandt stederne er et mystisk stenanlæg på Djursland og et muligt soltempel fra bronzealderen, som ikke passer ind i den traditionelle danske historieskrivning. Her er flere vikinge-minder, som nærmere er astronomiske stenalderanlæg med sigtelinjer til stjerner.
Men forfatteren er ikke en fantast. Han er bare nysgerrig og elsker at fortælle om de besynderlige rillesten, spiralhøje og stenkredse, som han er stødt på.
Jeg afprøvede selv bogen og besøgte stenkredsene i Glavendrup på Nordfyn. Officielt går stedet for at være en begravelsesplads fra vikingetiden. Og ganske vist har en vis Ragnhild fået indristet Danmarks længste rune-række til minde om sin høvdinge-mand. Men nogle fordybninger i stenen, som svarer til stjernebillederne Lyren og Store Hund, tyder sammen med andre fænomener på, at stenene oprindeligt udgjorde et stjerne-observatorium. Lidt i stil med Stonehenge.
I øvrigt er der opsat en kæmpe mindesten for Ansgar samme sted, som der ikke har været plads til at fortælle om i bogen.
Typografien er lige lille nok, men ellers er bogen praktisk og godt illustreret i farver. Og god for dem af os, som har mere eventyrlyst end historisk viden.

Søren Olsen:
Udflugt til fortiden
204 sider • 169 kr.
Dingbat