Kristne på flugt i Irak

Kristne familier flygter i stort tal fra militante islamister i den nordirakiske by, Mosul.Flere end 1.000 kristne familier er de sidste par uger flygtet fra deres hjem i den irakiske by Mosul.

Ødelagt kirke besigtiges i Mosul, hvor mange kristne de sidste par uger har taget flugten fra militante islamister.

Ifølge nyhedsbureauet, Associated Press, svarer det til, at mere end 8.000 kristne er flygtet fra deres hjem i den nordirakiske by, Mosul.
Fordrivelsen af byens kristne indbyggere kommer efter flere blodige angreb organiseret af militante islamister.
Ifølge det kristne nyhedsbureau, Barnabas Fund, har de flygtende søgt tilflugt i skoler og kirker i byer og landsbyer nord og øst for Mosul. Nogle er nødsaget til at bo i deres biler.
Duraid Kashmula, der er guvernør i den nordlige provins, Nineveh, bekræfter flygtningestrømmen, og vurderer overfor Ritzau, at det er medlemmer af lokale Al-Qaida grupper, der står bag forfølgelsen af de kristne.

Mere en 10 dræbte

Hidtil har Mosul været hjemsted for det næststørste kristne samfund i Irak, kun overgået af Bagdad. Mange kristne fra både Bagdad og Basra er derfor flygtet mod nord til Nineveh-provinsen de seneste år.
Den gamle bibelske by, Niniveh, ligger på østbredden af Tigris-floden, mens Mosul, der indeholder grave med gammeltestamentlige profeter som Jonas og Hahum, ligger på vestbredden.
Den seneste masseflugt indvarsler dog nye tider. Foruden de mange, der har forladt hus og hjem, har mere end 10 kristne mistet livet i de seneste to uger.

Politisk motiveret

Foruden de kristne rummer Mosul også andre etniske og religiøse minoriteter. Også disse oplever stigende angreb fra militante islamister, hvorfor nyhedsbureauet Reuters citerer lokale kilder for, at volden er politisk motiveret.
Med næste års regionsvalg kan lokale kræfter have interesse i at begrænse minoritetsgruppernes indflydelse.