Venner stiger i værdi

Allan Høyer er journalist ved DR, P4 Midt & Vest og vært på den landsdækkende udsendelse Levende Lørdag. Desuden er han musikpræst i frikirken Åbenkirke i Herning.
I disse tider er det nærmest nedtur, hvis man skulle være så uheldig at slæbe rundt på aktier! For de går jo som bekendt op og ned.

Allan Høyer

Men i søndagens tekst hører vi om en mand, som finder en skat i en mark. Han skynder sig at grave skatten ned igen og går så ud for at sælge alt, hvad han har, så han kan komme tilbage for at finde skatten igen! Klog fyr.
Det er indimellem morsomt at gå på skattejagt og finde ud af, hvor stor værdi folk egentlig har, og hvor dygtige de er på bunden. Tag nu for eksempel de små spirrevipper, som min søn spiller håndbold med. Nogle af dem ligner tændstikmænd, der blæser væk i den første og bedste storm. Men på håndboldbanen forvandler de sig til hårdhændede tacklere – angribere, som smadrer modstandernes parader og forsvarskæder og leder holdet til sejr. De har korte ben, men kan løbe en bane igennem hurtigere, end jeg kan drikke en slurk plastickaffe fra hallens kantine.
Eller hvad med min svigermor. Hun ligner en almindelig svigermor, men tag ikke fejl. Under hendes blide og afdæmpede ydre, hendes gråsprængte og velfriserede hår gemmer sig en alvidende hjerne, som ved mere om skatteregler, boligmarkedet og havebrug, end man skulle have troet muligt! En debattør, som sætter mig diskret til vægs i en enhver diskussion. Det vidste jeg ikke om hende for 20 år siden, men det ved jeg nu.
Fælles for de mange talentfulde mennesker, jeg har mødt, er, at de selvfølgelig nøgternt set altid har haft den samme værdi – men for mig stiger de i kurs, hvis blot en enkelt faktor er til stede: At jeg lærer dem at kende! Man kan sige det på den måde, at jeg finder skatten i marken, hvis jeg leder efter den.

Bedre end sit ry

Har du nogensinde tænkt på, at Vorherre måske er betydelig bedre end sit ry? Mange anser ham for at være streng og dømmende, men jeg har oplevet ham som stor og favnende, når jeg har gjort i nælderne.
Nogle ser ham som en utidssvarende sandal-mester i lange hvide klæder, der ikke er fulgt med tiden. Jeg anser ham for at være en yderst relevant og aktuel coach, som kan være til glæde for det moderne menneske og få værdi for den, der opsøger ham.
Det er en nøgletanke i Matthæusevangeliet, at man må bede for at få, søge for at finde og banke på, for at der kan blive lukket op. Manden, der købte en mark, satte alt til side for at få fat i skatten. Guds nåde kan man ikke fortjene, men man kan opsøge den. Og opsøger man den, ja, så finder man den.
For mig personligt stiger Vorherre betragteligt i værdi, hvis jeg tager mig tid til at finde ud af, hvordan han er skruet sammen. Hvis jeg for eksempel læser en af Davids salmer, finder jeg ud af, at det er i orden at være frustreret og henvende sig til Gud – han kan godt tåle at høre på al min jammer! Eller hvis jeg i Ny Testamente studerer, hvordan Jesus opfører sig over for samfundets sølle (ludere, skattesnydere, syge osv.), så bekræfter det mig i, at jeg også har en mulighed for at få kontortid.
Nu er du måske ikke til bibellæsning sådan i første omgang. Så lad mig anbefale endnu en måde at opsøge skatten i marken på. Den måde hedder den lokale kirke. I den lokale kirke er der dygtige folk, som hver søndag arbejder seriøst med at få gudstjenesten til at blive forståelig for os alle sammen. Der er god musik, som åbner vores sanser, så vi kan tage imod. Og der er prædikener, som virker til eftertanke og kan forandre vores måde at tænke på, så vi bedre er i stand til at finde skatten i marken – ja måske ændre kurs, for at det med Gud kan komme i højere kurs hos os.
God skattejagt!