Davids by er fundet

Israelske arkæologer har fundet Davids gamle fæstningsby ”Sha’arajim” (to porte). Byen er nævnt tre gange i Bibelen og ligger i Elah-dalen, hvor David besejrede Goliat.Efter det sensationelle fund af verdens ældste hebraiske tekst i Israel i november mener akæologer nu at have fundet en fæstning fra kong Davids tid.

Den 3.000 år gamle fæstningsby, hvor 600 kvadratmeter foreløbigt er udgravet. Nederst et glimt af den ene byport. Foto: Sky Balloon.

Den 3000 år gamle fæstning har to porte. Dette er den eneste fæstning med to porte, der hidtil er fundet i de to gamle kongedømmer Juda og Israel.
Professor Yosef Garfinkel ved det hebraiske universitet i Jerusalem, som står for udgravningerne, mener derfor, at dette er byen med det bibelske navn ”Sha’arajim”, der netop betyder ”to porte”.

Bekræfter Bibelen

Porten er opført af store sten, der vejer op mod 10 ton. Dette har fået arkæologerne til at tro, de er opført af en mægtig centralregering.
Den sidste port, der blev fundet, vender mod øst. I retning mod Jerusalem. Man antager, at byen kan have været en del af fæstningsværket mod den vestlige grænse til filistrene.
Datering med kulstof 14-metoden af brændte olivensten fra udgravningsområdet viser, at byen var aktiv omkring år 1000-965 f.Kr.
– Det stemmer alt sammen med geografien, Bibelen og den radiometriske datering, siger Garfinkel.

Davids ruin

Beduiner i området kalder ruinerne for ”Khirbet Daoud”, der betyder ”Davids ruin”.
Fra bibelteksterne er arkæolog Garfinkel bekendt med, at Sha’arajim var beliggende tæt på stedet, hvor David og Goliat mødtes. Derfor anser han det for sandsynligt, at ruinen kan være den omtalte by.
Mens han undersøgte den godt 700 meter lange bymur, bemærkede han et brud i de massive stenblokke.
På den måde fandt han den anden port og blev overbevist om, at dette var den sidste by i området nævnt i fortællingen om David og Goliat, som ikke hidtil var fundet.

I kong Davids fodspor

Garfinkel siger, byerne ligger, hvor Bibelen angiver de er, og at de var beboede på bibelsk tid, altså i jernalderen.
– Såfremt kong David kom fra Jerusalem, passerede han denne port. Det er derfor sandsynligt, at vi går i kong Davids fodspor, siger Garfinkel til netstedet elahfortress.com