Lars skal få mere gospel ind i kirken

Lars Jochimsen har netop modtaget 100.000 kr. af Folkekirken til at starte gospelworkshops, gospelfestivals og gospelkor for. Lars er den heldige vinder af 100.000 kr.!Nej, det er ikke en Lotto-gevinst, men et svar på Lars Jochimsens ansøgning om penge til at være gospelkonsulent i Folkekirken. Og Folkekirkens Udviklingsfond sagde ja – og selv om de ikke gav Lars de ansøgte 500.000 kr. er han alligevel glad og forventningsfuld.

Lige på og hårdt

Nu skal orgelbrus og skønsang suppleres med rytmisk klaverspil og en stemmeføring, der går lige på og hårdt.
– Det er mit ønske og mål at integrere gospelmusikken i den danske folkekirke som et supplement til det klassiske, og hermed åbne mere op for den rytmiske verden. At skabe kontinuitet i de gos-pelarrangementer som holdes i Folkekirken, skrev han i sin ansøgning.
Vi møder Lars Jochimsen på Café Baresso lige bagved Domkirken i København.
– Gospel har et utroligt potentiale, musikken trækker masser af mennesker til kirken, og folk får en positiv tilgang til kristendommen.
– Der er allerede mange kirker, der arrangerer gospelworkshops og endda gospelfestivals. Men få magter at integrere det i kirken, så det bliver mere end en event. Jeg skal hjælpe kirkerne at starte kor, og har de et kor i forvejen, skal jeg inspirere det til at fortsætte og udvikles.
Hvordan?
– Hvis en kirke vil starte et kor, kan jeg hjælpe med at skaffe kontakt til dirigent og pianist. Jeg kan hjælpe med markedsføring og være med i opstarten.
– Hvis en kirke allerede har et kor, kan jeg give nogle tips og tricks til, hvordan dirigenten hurtigere lærer fra sig, og hvordan pianisten lige får den der typiske gospelrytme i sit spil.

Gospelerfaring

Lars Jochimsen er 30 år og har ingen formel musikalsk uddannelse. Til gengæld har han masser af erfaring som gospelinstruktør for flere kor og masser af workshops. Så meget at han de sidste 4 år har kunnet leve af det.
Han har blandt andet arbejdet sammen med kendte gospelkor som Vocation, Kefas og Sound Of Gospel. Han brænder for at kirker skal få kontakt med deres nærmiljø ved at integrere gospelkor i kirkens mange tilbud.

Kontakt med lokalmiljøet

– 70 pct. af deltagerne i en kirkes gospelkor kommer typisk fra det lokale sogn. Det giver en stor åbning for kirken til at komme ud og møde sognebørnene.
Når en kirke reklamerer for gospel, rammer de ofte en målgruppe som ellers er svær at ramme, nemlig de 20-50-årige. Og det er en alle tiders anledning, fortæller han.

Oh happy day

– I løbet af de sidste par år, har gospelmusikken bredt sig med utrolig stor hast. For mange kirker satte Hella Joof’s film om gospel ”Oh happy day”, skub i tingene, fortæller Lars Jochimsen.
Og det skal kirken blive bedre til at udnytte, mener han. Derfor tilbyder han sin hjælp, og derfor har Folkekirkens Udviklingsfond bevilget 100.000 kr. – og ikke 500.000 som vi kom til at skrive forrige uge – til projektet.
I løbet af året skal Lars Jochimsen bl.a. bistå kirkerne i at arrangere konfirmandgospelworkshops, gospelgudstjenester, enkeltdags gospelworkshops, gospelkoncerter, rytmiske gudstjenester, og udforme et kontinuerligt gospelarbejde mellem kirke og skole samt udforme undervisningsmateriale til skole- og konfirmandbrug.