Skriv til Suh

Har du et problem så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Vi vil gerne gøre noget for at hjælp veninden

Kære Suh
Vi har en veninde, der gennem lang tid har fortalt historier – om alt muligt. Hele venindegruppen har uafhængigt fundet ud af, at alle historier er lodrette løgne, og har stemplet hende som lystløgner, eller noget der ligner. Vi vil virkelig gerne gøre noget for at hjælpe hende, da vores venskab går langt tilbage.
Hun har altid haft tendenser til at fortælle små løgne og overdrive for at gøre sig bemærket, men det har bare aldrig været så slemt som i øjeblikket.
Vi har snakket meget om at konfrontere hende, men vi har ingen idé om, hvordan hun vil reagere. Vi vil meget gerne vide om konfrontation er en god idé og evt., hvordan det skal gribes an.
Mange hilsner
Veninderne

Kære Veninder
Det lyder som om, det er blevet noget alvorligt med jeres venindes løgne. Det skaber forståeligt nok både mistillid og frustration hos jer andre.
For at bevare et venskab er der nødt til at være et minimum af fortrolighed og sandhed imellem jer, og det kan være, at det netop skal begynde fra jeres side, ved at I konfronterer hende med jeres side af historien, som I har snakket om.
Det kan være en god idé, at I nøjes med at gøre det to personer sammen, således at I danner fælles front, men så det samtidig ikke er for overvældende for hende.
Hendes baggrund for at lyve er formentlig et stort behov for opmærksomhed og for at kunne kontrollere situationen omkring sig, og hun vil derfor formentlig gå lidt i panik og blive meget ked af det og vred over at blive afsløret. Hun vil sikkert skælde jer ud, måske græde og i første omgang ty til flere løgne for ikke at tabe ansigt. Jeres veninde vil derfor nok have rigtig meget brug for at blive bekræftet i, at hun stadig er ønsket/holdt af og at hun ved at blive afsløret i sine løgne ikke bliver forkastet og hånet. Det bør I nok bruge en del tid på at gøre hende helt klart.
Derefter kan I måske forsigtigt tage hendes løgne frem én efter én og holde hende fast i de fakta, I hver især har observeret, så hun ikke længere kan undgå at se, at løgnene er afsløret.
Jeg tror, jeres veninde frygter at fremstå som en helt almindelig, ordinær pige uden et måske særligt spændende eller fantastisk liv. Hun har formentlig svært ved at tro på, at hun er god nok uden sine historier. I kan måske hjælpe hende ved at minde hende om de gode egenskaber eller evner, hun har i forvejen, eller snakke med hende om hvilke almindelige ting, der danner grundlag for et godt venskab set med jeres øjne.
Da hendes løgne dog har stået på i mange år og åbenbart er vokset meget, kan det være rigtig svært for jeres veninde at bryde dette mønster, fordi det er blevet en indgroet vane. Hun kan derfor have brug for professionel hjælp. Det kan I jo evt. nævne for hende, men lad være med at presse hende for meget, for hvis hun ikke selv er klar til det, vil hun sikkert blot lyve om, at hun søger hjælp bare for at få jer til at holde mund.
Overordnet er det bedste I kan gøre for jeres veninde hele tiden at blive ved med at være ærlige og kærlige overfor hende: sæt ord på det, når i bliver i tvivl om, om hun lyver, sig f.eks. ”Kære XX, ved du hvad, jeg har simpelthen så svært ved at tro på det du dér siger, for sådan og sådan – jeg vil meget hellere høre sandheden!”. På den måde behøver I ikke spille skuespil over for hende, og hun mærker måske efterhånden, at I holder af hende på trods af, at hun ikke har så ”spændende” et liv, som hun lader som om.
Hilsen Suh

Jeg har svært ved at tage hul på det nye år

Kære Suh
Jeg har, sikkert i modsætning til så mange andre, svært ved at tage hul på det nye år. Jeg synes det virker umådeligt langt og uoverskueligt. I stedet for en masse muligheder ser jeg en masse problemer. Det er svært for mig at tage en dag ad gangen. Hvad tror du, der er galt med mig, og hvad kan jeg gøre ved det?
Hilsen Mig

Kære Dig
Der kan være flere grunde til, at du har det, som du har det i øjeblikket. Måske er du påvirket af den mørke tid? Mangel på sollys kan få os til at føle os trætte, uoplagte og mismodige. Hvis du derfor har erfaring med, at du får det bedre om sommeren og værre om vinteren, så prøv at komme ud ofte, gerne en times tid hver dag. Hvis du ikke har mulighed for dette, kan en lys-lampe være en god idé. De fås efterhånden mange steder.
Det kan også være fordi, du er stresset. Har du haft for meget om ørerne i for lang tid? Er der en masse, du går og spekulerer på eller bekymrer dig om? Så prøv at få et samlet overblik over det ved at skrive det ned på et stykke papir eller i en notesbog. På den måde får du det ”ud af hovedet” og kan måske arbejde mere konstruktivt med det. Prøv f.eks. at skrive mindst én handlemulighed ned ud for hvert emne. Vær også opmærksom på, om du får snakket med nogen om dine tanker – man har brug for at få læsset af hos mindst én anden jævnligt.
Vær også opmærksom på din kost – hvis dit kostindtag består af overvejende usunde ting med tomme kalorier, kan det påvirke dit velbefindende. Tænk over indholdet af dit køleskab (og andre skabe) og sørg for, at det i højere grad bliver nuanceret og ernæringsmæssigt rigtigt. Hvis du ikke ved, hvordan man vurderer det, så snak med nogen om det eller bestil evt. en tid hos en kostvejleder (f.eks. en diætist). Der findes også mange gode bøger om emnet.
Sæt også fokus på dine tanker – prøv bevidst at lave din tankegang om. Når indholdet af din tanke er negativt, så skift det med det samme ud med noget positivt. Den måde vi tænker om ting, påvirker nemlig både vores humør og vores handlinger. Skriv det gerne ned, for at fastholde det. Det er sikkert lidt svært i starten, men efterhånden bliver det forhåbentligt en vane.
Hilsen Suh

Tilskud til psykolog-samtaler

Hej Suh
Du skrev tidligere noget om, at man kan få tilskud til psykolog-samtaler ved at få en henvisning fra sin læge. Men kan man ikke få det hele betalt, hvis man bliver henvist til en psykiater i stedet?
Hilsen F.

Kære F.
Jo, det er rigtig, at man ikke selv skal betale et forløb ved en psykiater, da en psykiater har en uddannelse som læge og derfor hører under kategorien speciallæge.
En psykiater er dog primært uddannet til at behandle med psykofarmaka (medicin). Hvis man derfor ikke har egentlige psykiatriske problemer, er det en bedre idé at benytte sig af en psykolog, selvom der er en egenbetaling. Ens egen læge, som under alle omstændigheder skal inddrages i forbindelse med en henvisning, kan hjælpe med at finde ud af, af hvilken art problemerne er.
Hilsen Suh


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
4030 Tune, eller mail til:
Suh@Udfordringen.dk