Bør konfirmation flyttes?

Unge skal være motiverede for at lære – men hvornår er de det? Livlig debat i Folkekirken.Undersøgelse viser, at konfirmander tror mindre på kristendommen, efter de har gået til præst. – Flyt konfirmationen til 9. klasse, siger Peter Nord Hansen fra Indre Mission. – Nej, flyt den fra 7. til 6. klasse, siger Tine Lindhardt fra Bibelselskabet.

– Flyt konfirmationen fra 7. til 9. klasse, mener Peter Nord Hansen. – Nej, flyt den tilbage til 6. klasse, mener Tine Lindhardt.

En ny undersøgelse indikerer nemlig, at konfirmationsundervisningen gør konfirmanderne mindre religiøse. Undersøgelsen omfatter ca. 20.000 konfirmander fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Schweiz og Østrig.
– Konfirmanderne tror ganske enkelt mindre på selve kristendommen efter konfirmationen, siger Leise Christensen, lektor på Teologisk Pædagogisk Center, til Kristeligt Dagblad. Hun er tovholder for den danske del af undersøgelsen.
– Undervisningen i danske konfirmandstuer er meget vidensmæssig kompetent, men den gør ikke konfirmanderne mere troende. Det kan hænge sammen med, at undervisningen ikke taler til hjertet, og at eleverne derfor mangler inspiration til at tro, siger Leise Christensen.
Hvad gør man så? På Folkekirken.dk diskuteres det livligt:
– Tiden er nu inde til at overveje at flytte tidspunktet for konfirmationen, siger Peter Nord Hansen, vicegeneralsekretær i Indre Mission. – Det allerbedste vil være at flytte den til 9. klasse. På det klassetrin har mange af de unge opnået en modenhed i forhold til at drøfte livets store spørgsmål, som kunne gøre undervisning og samtale i forberedelsen langt mere kvalificeret, end tilfældet er i dag.

Kirken er ikke en klub

Generalsekretær for Det Danske Bibelselskab, Tine Lindhardt, er uenig:
– Det betyder jo, at man kun får kontakt med dem, som i forvejen er topmotiverede. Kirken er ikke for de i forvejen motiverede, egnede og troende. Det er synd og skam for kirken, hvis den går hen og bliver en klub for de kvalificerede, siger hun.
Konfirmationen bør i stedet flyttes fra 7. til 6. klasse, mener hun:
– Man kan lære, til man bliver ung. Når man så er færdig med at være ung, kan man begynde at lære noget igen. I den mellemliggende periode er det, man skal forsøge at finde sig selv og finde ud af, at man er fundet. Men det kræver, at man i forvejen har fået noget at vide… Hvilket peger på at det vil være fornuftigt at flytte konfirmandundervisningen til 6. klasse.

Læs også