IPSICC

Kristent parti i kapløb med tiden

Formanden må selv på gaden for at samle 21.000 underskrifter inden 1. maj – ellers bliver partiet ikke opstillingsberettiget.Der skal turbo på indsamlingen af underskrifter, hvis Kristendemokraterne skal nå de nødvendige 21.000 underskrifter inden maj.Indtil nu er der indsamlet knap 7.000 underskrifter – altså 1/3 – og de ca. 2.700 medlemmer er for alvor begyndt at vågne op.
For selv om de kan samle underskrifter frem til næste valg, så bliver underskrifterne forældede efter 18 måneder, – og så må man begynde forfra med de første.
Ganske vist blev der kun indsamlet ca. 3.000 underskrifter de første 11 måneder efter partiets store nederlag ved folketingsvalget den 13. november 2007 og frem til landsmødet i oktober 2008. De sidste 4.000 er indsamlet i de tre måneder efter det stormfulde landsmøde – og kan altså holde længere end til maj.
– Vi skal nok nå det, beroliger den nye partiformand, Bjarne Hartung Kirkegaard, fra Bornholm, mens han samlede underskrifter i Kolding og Vejle i sidste uge.
– Men vi vil gerne nå det hurtigt. Det vil nemlig også betyde, at partiets landsmøde så bliver transmitteret i Danmarks Radio, siger han.
– Indtil nu er det nogle få, der har indsamlet underskrifter. Hvis blot alle medlemmer ville skaffe 10 underskrifter i deres omgangskreds eller på gaden, så var vi i mål.
– Vil folk på gaden godt skrive under?
– Ja, det er der mange, der gerne vil. Også politiske modstandere. Det handler jo om vort demokrati.

Kontakt med baglandet

Bjarne Hartung Kirkegaard blev i november valgt til ny formand efter Bodil Kornbek, som nu er medlem hos Socialdemokratiet.
I den forbindelse har ca. 250 forladt partiet, men der er også kommet en del medlemmer tilbage, som var gået ud i protest mod Kornbek.
– Min opgave er at samle partiet igen, siger Bjarne Hartung Kirkegaard, som på et storkredsmøde i Billund blev kritiseret for ikke at være mere kontant i sine udmeldinger.
– Der skal nok komme mere kant på, for vi har netop udnævnt en række politiske ordførere, som skal markere partiets politik.
– Men det er vigtigt for mig, at KD ikke er et JEG-parti, hvor alt står og falder med formanden, men et VI-parti, hvor vi er sammen om opgaverne, siger formanden, der oplever, at partiets græsrødder begynder at røre på sig igen efter at den ny ledelse taler om etiske og kristne mærkesager.
– Det er jo dét, der er vores hjertesag. Men vi har også en politik på alle andre områder. Det vil man også se til kommune-valget, siger han.

Vise flaget

Ledelsens strategi er, at partiet først skal samles og sårene slikkes. Sideløbende skal der samles underskrifter og hverves nye medlemmer.
I så mange kommuner som muligt skal Kristendemokraterne opstille til kommune- og regionsvalgene i november. Dels for at påvirke med kristne værdier i lokalpolitikken, men især for at vise flaget igen: Vi er her endnu. Vi lever!
Formanden sidder selv i Bornholms kommune. Han mener, at KD lokalt kan samarbejde med alle partier og ofte få afgørende indflydelse, selv om man kun har ét medlem.
– Det er ligesom med saltet, siger han. – Der skal ikke meget til. Men det kan smages.