Kristent projekt vinder fornem pris i Malawi

Den kristne udviklingsorganisation ADRA Danmark har sammen med ADRA Malawi udviklet et projekt, der bekæmper aids via radio og tv. Projektet er blevet prisbelønnet i Malawi.Kort før årsskiftet uddelte Malawi Broadcasting Cooperation årets ”Entertainer of the Year” pris.

ADRA’s radioprogram mikser humor og alvor i håb om at øge kendskabet til hiv og aids i Malawi.

Prisen blev givet i forskellige kategorier, og ADRA Malawi vandt prisen i kategorien “Årets bedste radioprogram”.
Radioprogrammet, der hedder Tikuferanji, er gennem årene blevet et stort hit i det Sydøstafrikanske land. Tikuferanji kan oversættes til: ”Hvorfor dør vi?”

Sang og drama

Det er den danske hjælpeorganisation ADRA Danmark med rod i Adventistkirken, der samme med sin lokale samarbejdspartner i Malawi står bag radioprogrammet.
Gennem et miks af sang og drama forsøger programmet at skabe debat om hiv- og aidsproblematikken i Malawi.
Omkring en mio. af Malawis 13 mio. indbyggere er smittet med hiv/aids, og sygdommen er en af de største hindringer for landets udvikling.

Afsæt i hverdagen

Et af formålene med programmet er at få befolkningen i Malawi til at ændre deres seksuelle adfærd og øge deres viden om hiv/aids.
For Michael Usi, der er programchef i ADRA Malawi, er det afgørende, at lytterne oplever programmets relevant og kan identificere sig med problematikken.
Derfor tager programmerne typisk afsæt i konkrete hverdags-historier fra små landsbyer og slumkvarterer i Malawi.
Eksempelvis en historie om den utro ægtemand, der via et besøg hos en prostitueret har bragt hiv-smitte ind i hjemmet.
– Det rejser helt centrale spørgsmål, som lytterne må forholde sig til, påpeger Michael Usi, der er overbevist om, at programmerne både bidrager til at styrke landets befolkning i forebyggelse, behandling og omsorg i forhold til hiv og aids og til at fastholde en åben debat omkring hiv og aids.

Sendes også på tv

– Vores opgave er ikke at give svarene, men sikre at lytterne begynder at diskutere de alvorlige problemer, som hiv og aids skaber, ikke blot for den enkelte, men for hele familien, erklærer den glade programchef og prismodtager.
Foruden radioen sendes programmet også som tv-serie på Television Malawi. Mellem syv og otte mio. lyttere og godt en mio. tv-seere følger programmerne.
Det prisbelønnede radioprogram har eksisteret i 11 år, og tv-satsningen er syv år gammel.