Faste og retræte
Sagt om fasten

– Min faste er en konkret måde at vælge et afkald for at opnå et skarpere fokus i mit liv og i forholdet mellem mit ego og Gud. Det er så sjældent, at det moderne menneske praktiserer fordybelse i ensomhed og stilhed. Og kan man snige sådan nogle øjeblikke ind i sit liv, så vil det betyde noget.
Sangeren Michael Falch

– Fastetiden er en bestræbelse på at gøre sig fri af begær og tankeløs snak. At få alle linjer i livet til at vende samme vej; mod Gud i stedet for mod mig selv. En overfyldt mave dæmper uønskede følelser, hvad der på kort sigt kan være behageligt, men man slukker samtidig for kontakten til den ægte trøst – kærlighedskilden, det levende vand.
Forfatteren Else Marie Kjerkegaard

– Faste må ikke blot blive til from passivitet eller et tomt ritual, hvor man tror, at man tjener Gud ved at ”hænge med hovedet”. Nej, den rette faste er aktivt at tage sig af de nødlidende for de nødlidendes egen skyld.
Derfor kan den kristne faste aldrig komme til at stå alene. Hverken som en tradition, hvor man faster, fordi det skal man nu engang, eller som en god handling, der har et formål i sig selv. Kristen faste er uløseligt knyttet sammen med kærlighed. Og om man så faster nok så meget eller nok så alvorligt, men ikke har kærlighed, så gavner det intet!
Biskop Steen Skovsgaard