Blandt kongsbønder og fiskere

En beretning om en barsk barndom på Færøerne.Dette er en beretning om at befinde sig på kanten af livet på kanten af havet, den barske barndom for 100 år siden på Streymoy, den største af Færøernes stormomsuste øer og hjemsted for hovedbyen Thorshavn.Da Amy Fugløs mor fik stillet diagnosen Alzheimers, satte mor og datter sig resolut ned for at få sammen- og nedskrevet moderens mange minder fra sin færøske barndom; den foreliggende bog er det uprætentiøse resultat, der imponerer netop ved at være så uprætentiøs: sådan var det, det her var mit liv, Herren gav, Herren tog, Herrens navn være lovet. Det er ærligt og velment, oprigtigt og autentisk; her er ikke pyntet eller iscenesat på historien, og dén dyd er ingen selvføge i nutidens erindringsbøger.

Troen – en livsnødvendighed

Livet i bygden er hårdt, og derfor er troen og det kristne håb da også en livsnødvendighed for alle i det lille samfund.
Der er ingen af vore moderne energi-kilder, men man klarer sig endda – undertiden endda så godt, at man tager sig i ”at nynne en salme”, som det så smukt udtrykkes. Og så er der et fantastisk sammenhold – i opgangs- som i nedgangstider. Beretningen slutter i 2. Verdenskrigs første år, hvor Amys mor er blevet ”meget hemmeligt gift” og skal starte en ny tilværelse i København.

Et fint erindringsværk

Mod bogens slutning citeres Carl Gandrups gamle tekst fra 1907: ”Lykkeligst den, som har fred med sig selv / Fred med sin Gud, og fred med sin næste / Går det i verden så op eller ned / Han har af Lykken dog vundet det bedste”.
En rammende opsummering af et fint erindringsværk – og et fint liv.

Amy Fuglø: Min færøske barndom
294 sider • 299 kr. • Underskoven