Obamas pastor har en finsk rådgiver

Den erfarne menneskerettighedsforkæmper og ambassadør for World Evangelic Alliance, Johan Candelin, skal bistå Obamas pastor.Præsident Barak Obamas personlige pastor har indbudt den finske provst og menneskerettighedsforkæmper Johan Candelin til et samarbejde.

Den nyudnævnte rådgiver for Barak Obamas pastor, Johan Candelin fra Finland, oplever en større åbenhed for evangelikale kristne hos magthavere.

– Det er en stort tillidserklæring, siger Johan Candelin om sin nye funktion.
Johan Candelin er ambassadør for den verdensomspændende organisationen World Evangelical Alliance, der repræsenterer mere end 170 mio. kristne i blandt andet FN. Fra den lilla by Gamlakarleby (Kokkola) i Finland flyver han til verdens brændpunkter for at tjene kristnes interesser.

Kontakter i hele verden

Johan Candelin leder også arbejdet i organisationen First Step Forum, hvor blandt andre kristendemokraten Annelie Enochsson og Walburga Habs-burg Douglas fra Moderata Samlingspartiet i Sveriges Riksdag er med.
Forumet har tre tidligere statsministre i sit team: Kjell Magne Bondevik, Norge, Mart Laar, Estland og Jerzy Buzek, Polen. Forummets opgave er at forebygge konflikter i forskellige dele af verden.
Det er på grund af sine gode kontakter over hele verden, Obamas personlige pastor og sjælesørger ønsker Candelins råd og rapporter.
Hvem der er Obamas personlige pastor, som præsidenten møder regelmæssigt for samtaler og bøn, kan Johan Candelin af sikkerhedshensyn ikke oplyse.

Bro til evangelikale

– Pastoren ved, at jeg længe har været aktiv i spørgsmål om religionsfrihed og menneskerettigheder. Han kender den amerikanske kristenhed godt og repræsenterer evangeliske kristne.
– Det interessante er ikke min rolle, men at Obama aktivt er begyndt at bygge bro til evangelikale, der traditionelt har været republikanere. Obama anses jo for at være liberal.
Ifølge Candelin er de evangelikale på det seneste blevet mere optaget af samfundsspørgsmål, rettighedsspørsmål og miljøbevidste. Præsident Obama syntes at være tilfreds med den udvikling. Men det har skabt fraktioner blandt de evangelikale kristne.
– Tidligere var de evangelikale kendt for deres abortmodstand og modstand mod homoægteskab. Nu har de udvidet deres engagement, siger Candelin.

Blair følger trop

Indebærer din funktion, at du ofte må rejse til Washington?
– Nej det tror jeg ikke. Jeg har allerede truffet Obamas pastor flere gange. Men jeg kommer til at rapportere, hvad der sker i den evangelikale verden.
– Arbejdet begyndte i sidste uge, oplyser Johan Candelin, der finder det interessant, at Tony Blair netop har udnævnt den tidligere generalsekretær i den engelske afdeling af alliancen, Joel Edwards, til sin rådgiver i den nye organisation Faith Foundation.
– Det ser ud til, at Blair og Obama har fået øjnene op for den evangelikale verden, der er betydningsfuld, men måske har været undervurderet, siger Johan Candelin.
Hvilket spørgsmål er de vigtigste lige nu?
– Den øgende afstand mellem den muslimske og kristne verden, og kristne minoriteters stilling i muslimske lande er i fokus.

At bistå og tjene

Har du et personligt budskab, du vil overbringe til præsident Obama?
– Til præsidenten? Nej, det har jeg ikke. Den personlige del klarer pastoren, og jeg klarer informationen. Jeg begynder ikke at sende hilsner til ham.
– Min opgave er at bistå og betjene denne her pastor, så han kan udføre sin opgave så optimalt som muligt.