Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til: Psykolog Suh B. Jacobsen, Nordgårdsvej 109, 4030 Tune, eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg vil jo gerne giftes og have børn

Kære Suh
Jeg er en kvinde midt i trediverne, og mit problem er, at jeg ikke kan få mine forhold til at fungere. Jeg har ikke umiddelbart svært ved at indlede et forhold, og det går som regel også godt i starten. Men typisk, efter et halvt til et helt års tid begynder det at gå skævt. Det er smertefuldt gang på gang at investere energi, håb og også tid på noget, der alligevel ikke holder, og jeg er så træt af det. Jeg vil jo gerne giftes og have børn, men det er som om, at det bare ikke kan lykkes for mig. Jeg er forvirret og frustreret over, hvad det er, der går galt, for jeg knokler virkelig hver gang for at få det til at lykkes. Det er som om, at mine kærester efter noget tid simpelthen bare bliver trætte af mig/vores forhold, en enkelt har direkte sagt, at der ikke var ”udfordring” nok i det. Jeg har selv lidt på fornemmelsen, at jeg nogle gange bliver mere vag i forholdet, end jeg egentlig vil være, men det hænger nok sammen med, at jeg er bange for at miste min kæreste. Tak, om du har et par kommentarer til mig!
Hilsen V.

Kære V.
Det er slet ikke usandsynligt, at du har fat i noget af det rigtige i det, du skriver. Når man gentagne gange oplever, at den, man holder allermest af, ikke gengælder ens følelser og i stedet forlader én, kan man efterhånden for det første tænke, at det er én selv, den er gal med. For det andet kan man også konkludere, at det er af yderste vigtighed, at man endelig ikke gør eller siger noget, som den anden kan bliver sur eller vred over – man bliver meget optaget af at behage. I sidste ende giver det dog som regel bagslag på den ene eller anden måde. Enten bliver din kæreste træt af i længden aldrig at få et reelt modspil (måske det var det, din tidligere kæreste mente med ”for lidt udfordring”?), eller også bliver du selv så træt af altid at skulle gå på listefødder og ikke kunne slappe af og bare være dig selv. Så selvom det er svært for dig, og du konfronteres med din angst for at miste det, du allerhelst vil have, så tror jeg, det er nødvendigt for dig at blive mere bevidst om, hvem du er som kvinde, hvad du ønsker af dig selv, din fremtidige mand og af jeres parforhold. Disse ting og værdier er du nødt til at tage alvorligt og stå ved, både over for dig selv og din kæreste. For at skabe og bevare et sundt forhold er I nødt til at snakke ærligt sammen om det, der er vigtigt for jer hver især, og blive enige om, hvordan I kan respektere hinandens ønsker og også indgå nogle gode kompromiser. Hvis din kæreste ikke kan eller vil prøve at respektere dine ønsker og behov, vil jeg mene, at det er bedre at slutte det forhold end at efterleve eventuelle krav eller holdninger, som du ikke kan stå inde for. For hvis prisen for at bevare et forhold er at miste sig selv, er det ganske enkelt ikke det værd. For mange af os er det meget svært at træffe beslutninger og valg, som evt. kan medføre, at vi afvises af andre, for det er altid svært at blive afvist eller forladt. Så når du finder ud af, hvad det er du virkelig ønsker af dit forhold, og hvad du er villig til at kæmpe for, så er det ikke unaturligt eller mærkeligt, at du samtidig kan mærke en lille angst for, hvad konsekvenserne kan blive. Jeg vil derfor råde dig til at dele dine tanker og spekulationer med en rigtig god veninde eller ven, som kan hjælpe dig med at se klart på det hele, som kan støtte dig, hvis modet svigter, og som også kan være der for dig, hvis konsekvenserne bliver, at forholdet slutter. Når man på denne måde sørger for at have et godt bagland, så er det mindre svært at gøre noget af det, som er lidt angstprovokerende.Hvis du ikke har gjort det, kan du også prøve at høre dine venner/veninder ad, om der er noget, de har observeret, som kan forklare, at dine forhold ikke holder. Måske de kan hjælpe dig med at identificere et uhensigtsmæssigt mønster, som du så – ved at være bevidst om det – kan prøve at være opmærksom på at bryde.
Hilsen Suh

Påvirker mængden af sollys?

Hej Suh
Jeg oplever, at mit humør svinger helt utroligt op og ned – fra måned til måned f.eks. At det i høj grad har en indvirkning, hvordan vejret er, altså om det er solskin eller gråvejr. Jeg har hørt noget om, at man godt kan være fysisk påvirket af mængden af sollys, men kan det mærkes så direkte på ens humør?
Hilsen Ellen

Kære Ellen
Det er ganske rigtigt, at vi mennesker er påvirkelige af mængden af sollys og altså dermed vejret/årstiden. I Danmark lider ca. 5 % af befolkningen af det, man kalder ”vinterdepression”, netop fordi der er en sammenhæng mellem den depressive tilstand og årstiden. Man ved også, at der længere sydpå stort set ikke ses de samme former for vinterdepressioner, mens de stiger i hyppighed, jo længere nordpå man kommer. I Alaska har f.eks. op mod 10% af befolkningen denne lidelse. Hvordan det hjernekemisk hænger sammen, er man ikke fuldstændig afklaret omkring. Man ved, at der tilsyneladende er en sammenhæng mellem mængden af stoffet serotonin og/eller melatonin i hjernen og vinterdepressionen. Bl.a. ved man, at udskillelsen af stoffet melatonin påvirkes af mængden af lys, og derved er mennesker med hyppigt nattearbejde i risiko-zonen.
Der er nogen, der vælger at få medicinsk behandling for vinterdepressionerne, men da disse oftest er af mildere karakter end egentlige depressioner, kan det klart anbefales at forsøge sig med lysbehandling i første omgang. Lysbehandling er, som det ligger i ordet, er behandling, hvor man simpelthen sørger for at få et ekstra tilskud af kunstigt lys i de mørke vintermåneder. Det kan f.eks. være via en lyslampe (som skal være på 10.000 lux for at have effekt), som efterhånden er ret udbredt i Danmark og derfor ikke længere så dyre at anskaffe sig.
Daglige gåture, også selvom det er gråvejr, kan også være med til at forebygge eller afhjælpe vinterdepressionerne, da der stadig er virksomme stråler fra solen, selvom man ikke kan se dem på grund af skydække. Det er vigtigt ikke at forveksle en årstidsbestemt mild depression med en egentlig depression. En egentlig depression adskiller sig væsentligt fra den årstidsbestemte depressive tilstand ved at være meget mere omfattende invaliderende og med langt kraftigere påvirkninger af både humør og formåen. Hvis man dog er i tvivl, om man går rundt med en sådan, er det vigtigt at opsøge sin læge og få det afklaret.
Du kan læse mere om vinterdepressioner på nettet.
Hilsen Suh

Hotline til Suh

På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårdsvej 109,
4030 Tune, eller mail til:
Suh@Udfordringen.dk